ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 8 noiembrie, CE recomandă țărilor UE să înceapă negocierile privind admiterea Ucrainei și Moldovei

14:16 | 08.11.2023 Categorie: Republica Moldova din exterior

 

Potrivit surselor agenției, negocierile ar putea începe în 2024 dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană (CE) va da o recomandare oficială țărilor membre UE să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova privind admiterea în comunitate, a relatat Reuters, citând surse. Potrivit acestora, negocierile ar putea începe anul viitor dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Nu există un interval de timp pentru finalizarea acestor negocieri. Astfel, negocierile dintre Turcia și UE privind aderarea la organizația internațională au început în 2005. Până în prezent, problemele privind 16 din 35 de puncte ale așa-numitului dosar de negociere nu au fost rezolvate, întrucât părțile nu se pot pune de acord asupra unor chestiuni precum, de exemplu, problema Ciprului.

La 28 februarie 2022, președintele Ucrainei Vladimir Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. 

Șefii de stat și de guvern ai UE, la summitul de la Bruxelles din 23 iunie același an, au aprobat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei pentru aderarea la comunitate. Pentru a începe procesul de negociere, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme.

Pe 22 iunie, a fost prezentat un raport preliminar al Comisiei Europene privind pregătirea Ucrainei pentru negocieri privind aderarea la UE, conform căruia Kievul a îndeplinit pe deplin doar două dintre cele șapte condiții pentru demararea procesului - a adoptat legislația privind reforma judiciară, precum și pe cea legată de libertatea presei. Progresul în reformarea Curții Constituționale a Ucrainei a fost evaluat la patru pe o scară de cinci puncte. În ceea ce privește adoptarea legislației pentru combaterea corupției, spălării banilor, oligarhizării și statutului minorităților, Kievul a primit un trei. 

 

Link:

https://adevarul.ro/stiri-externe/republica-moldova/pe-8-noiembrie-ce-recomanda-tarilor-ue-sa-inceapa-2314124.html

img23008978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!