ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” va prezenta spectacolul ”Lysistrata”

17:37 | 24.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Un spectacol intitulat ”Lysistrata” de Matei Vișniec în regia lui Alexandru Grecu va avea loc sâmbătă, 25 mai, la ora 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, ”Lysistrata” este un spectacol inedit, fără precedent pe scena teatrală a Republicii Moldova. Autorul piesei, cel mai în vogă dramaturg român, Matei Vișniec, a lansat textul piesei în februarie 2022, urmat de comentariul „…europenii și-au dat seama că, pe fundalul păcii, al societății de consum, al expansiunii industriei divertismentului și al fascinației pentru lumile virtuale, au uitat că libertatea trebuie apărată…” Astfel, Matei Vișniec recuperează mitul Lysistratei lui Aristofan într-un text, în care lumea contemporană: masculină și feminină continuă să se impună contradictoriu.

Regizorul Alexandru Grecu dezvoltă linia de subiect în concepția interpretării scenice, unde guvernează intriga paradoxului – râdem și ne întristăm… asupra istoriei, a brutalității, manipulării sexuale, a existenței umane. Un concept dramatic care traversează 20 de secole pentru a veni în atenția fiecăruia dintre noi.

În aceeași zi, la ora 19.00, Teatrul ”Luceafărul” va oferi publicului spectacolul ”Mama” în regia lui Dumitru Acriș, după textul autoarei Asya Voloșina. Potrivit organizatorilor, spectacolul este o invitație la dialog, și, în același timp, un imbold pentru introspecție. E un spectacol despre relațiile și conflictul dintre generații cu actori și personaje de diferite vârste, fiecare în căutarea fericirii. Femeia tuturor vârstelor este în centrul acestei istorii: fiica, soția, mama, bunica - toate cu valorile, dorințele, fricile, problemele, durerile pe care le poartă ca pe-o cruce. 

 

img24003863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!