ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” revine în R. Moldova și România

10:12 | 25.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se va desfășura în perioada 28-31 mai la Chișinău, Sîngerei și Iași, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, la Chișinău, Festivalul va fi deschis la 28 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Programul va continua la ora 11.30, cu Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. Iar la ora 14.30, la Academia de Științe a Moldovei, se va desfășura Simpozionul științific „Poetica dragostei - dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău” și actorul Nicolae Jelescu.

Pe 29 mai, Festivalul va poposi la Sîngerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sîngerei.

La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe manifestări: Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”; Spectacolul „Scrisoare din Basarabia”, dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa; Conferința „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente remarcabile.

Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană.

Cu ocazia Festivalului, vor veni la Chișinău poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău) și alte personalități importante.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din  Chişinău și Asociația Culturală „Feedback” din Iaşi, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Municipiului Iași, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Ateneul Național din Iași, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” Chișinău, Consiliul Raional Sângerei, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu Protalent”, Liceul de Limbi Moderne și Management, Grădinița nr. 25 „Floricica”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Chișinău și alte instituții.

img24003877

img24003877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!