ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opera Națională va prezenta premiera unui spectacol de Serghei Rahmaninov

17:31 | 27.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. La Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va avea loc miercuri, 29 mai, la ora 18.00, premiera operei într-un act de Serghei Rahmaninov - „Aleko”, dirijor – Igor Znatokov. Spectacolul este realizat în colaborare cu Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice, informează MOLDPRES.

În rolurile principale: Aleko - Vitalii Maciunschi, Artist Emerit, Țigan tânăr - Viktar Navitskii, Bătrânul - Viorel Zgardan, Artist Emerit, Zemfira - Cristina Goncearova. Țiganca bătrână - Taisia Caraman. Conducător artistic-Eleonora Constantinov, Artist al Poporului. Regizor - Serghei Pilipețchi. Scenografia - Iurie Matei, Artist al Poporului, Costume-Alina Rotaru, Prim maestru de cor - Oleg Constantinov, Artist al Poporului, Coregrafia - Ștefan Isac. Opera se prezintă în limba rusă.

Potrivit organizatorilor, povestea operei „Aleko” este inspirată din poemul „Țiganii” a lui Alexandr Pușkin și își are desfășurarea într-un tabără țigănească din Rusia. Acțiunea operei îl are în centrul ei pe Aleko, un tânăr aristocrat rus care, dezamăgit de societatea mondenă și de moralitatea acesteia, decide să părăsească lumea sa și să trăiască printre țigani. Aici, el se îndrăgostește de frumoasa Zemfira, o tânără țigancă, și își găsește fericirea alături de ea.

Cu toate acestea, fericirea lor este umbrită de apariția unui rival, Tânărul Țigan, care câștigă inima Zemfirei. Gelozia și furia lui Aleko ating cote extreme atunci când descoperă trădarea iubitei sale. Într-o scenă dramatică, Aleko își ucide rivalul și pe Zemfira, sub ochii dezamăgiți ai celorlalți membri ai taberei țigănești.

Opera se încheie cu Aleko disperat și singur, confruntându-se cu consecințele acțiunilor sale și cu propria sa durere. „Aleko” este o poveste tragică despre iubire, gelozie și pierdere, care explorează conflictele interioare și exterioare ale personajelor sale într-un mod profund emoționant și captivant.

În aceeași zi, la 19.00, Teatrul „Geneza Art” va oferi publicului spectacolul „Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” de Matei Vișniec, în regia Danielei Burlaca.  Potrivit organizatorilor, este un spectacol de atmosferă și relaxare. Un delir, o bucurie fără margini, o abandonare de sine, care depășește orice așteptare, orice idee cinică sau neconcepută despre iubire. Dorința de a se contopi și de a dispărea în iubire ia proporții absolute ale dizolvării în neant. În roluri: Daniela Burlaca și Nicu Țurcanu.

Marți, 28 mai, la ora 19.00, Teatrul „Geneza Art” readuce în scenă spectacolul „Love Me XXI”. Este un spectacol de Daniela Burlaca, cu actorii: Viorel Cozma, Nicu Țurcanu, Cristian Perepeliuc, Mihai Bordian, Iurie Gologan, Victoria Botnar și Cristina Trînbaci.

img24003919

img24003919

img24003919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!