ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a ajuns la ediția a XVI-a

14:20 | 28.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 28-31 mai la Chișinău, Sângerei și Iași, a fost inaugurată astăzi în capitală cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul regretatului poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că receptarea lui Grigore Vieru în postumitate, este foarte fastă, dată fiind actualitatea lui permanentă – el a abordat marile teme umane – copilăria, maternitatea, iubirea, sacralitatea și pacea. ”Grigore Vieru a fost de o simplitate clasică. În această  simplitate a fost profunzimea sa, care se poate constata foarte ușor. Noi am ales pentru această ediție tema dragostei, dragostea-dor, care angajează întreaga ființă. În iubire se manifestă ființa noastră ascunsă. Grigore Vieru a fost un mare poet al iubirii. La Editura ”Princeps Multimedia” din Iași, a apărut cartea ”În limba ta” de Grigore Vieru, tradusă în limba ucraineană de Volodimir Poiată. Este o traducere excepțională. Printre aforismele lui Grigore Vieru am căutat ce gândește el despre război, un fenomen absurd, irațional și am dat de ceva cutremurător: ”La război, trebuie să ai un râu al copilăriei, în care să te speli de sânge”. Este într-adevăr cutremurător”, a subliniat Academicianul Mihai Cimpoi.

Potrivit criticului literar român Teodor Codreanu, Grigore Vieru este axa deontologică și culturală a întregii culturi românești din Basarabia. „Grigore Vieru devine o emblemă eternă, cât va fi și poporul român pentru a avea încredere în viitor”, a constatat Teodor Codreanu.

La rândul său, scriitorul ieșean Daniel Corbu a spus că imediat după plecarea lui Grigore Vieru la poporul stelelor, în primăvara anului 2009, a lansat cartea ”Taina care mă apără” a lui Grigore Vieru la Sala cu Orgă. ”Atunci, Filomena Corbu, a venit cu ideea de a face un duplex cultural, un pod cultural peste Prut, două zile – la Chișinău, două zile – la Iași. Am pornit acest festival. Suntem la a XVI-a ediție, festivalul însemnând o prietenie care se duce până la capăt, adică până dincolo de moarte, însemnând nimbul celest, nimbul de lumină, al iubirii față de poet, însemnând păstrarea în actualitate a poetului tribun Grigore Vieru, una din marile valori ale României și a românilor de pretutindeni”, a remarcat Daniel Corbu.

Solicitat de agenție, Călin Vieru, feciorul poetului, a spus că festivalul ia amploare de la o ediție la alta. ”Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană. Pentru aceasta noi, familia, suntem recunoscători celor care vin în susținerea operei și prin aceasta susțin și neamul, și tradiția, și limba. Ne închinăm până la pământ, pentru că avem opt cărți  în premieră la festival. Ce înseamnă acest festival pentru posteritate? Tot ce vine în sprijinul tradițiilor, istoriei noastre, limbii, neamului – totul este sfânt. Și aceste toate sunt câte o cărămidă la temelia neamului nostru. Fără aceste lucruri, aveam să ne prăbușim demult. Iar tata, Grigore Vieru, cred că este un pilon important în această temelie și dovadă a acestui fapt este cea de-a XVI-a ediție a Festivalului, a XVII-a ediție a ”Albinuței”, care a ajuns la 14 milioane de exemplare editate, este cântat în continuare, se susțin teze de doctorat, se fac traduceri, simpozioane și toate acestea fac parte din consolidarea neamului nostru”, a mai spus Călin Vieru.   

Cu ocazia Festivalului, la Chișinău au venit poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău) și alte personalități importante.

Programul a continuat cu Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”, după care la Academia de Științe a Moldovei s-a desfășurat Simpozionul științific „Poetica dragostei - dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău” și actorul Nicolae Jelescu.

Pe 29 mai, Festivalul va poposi la Sângerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sângerei. La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe manifestări: Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”; Spectacolul „Scrisoare din Basarabia”, dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa; Conferința „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente remarcabile.

Prima ediție a Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară ș.a. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași îi poartă numele.

 

img24003957

img24003957

img24003957

img24003957

img24003957

img24003957

img24003957

img24003957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!