ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La Chișinău a avut loc Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

09:20 | 29.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Prima zi a celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 28-31 mai la Chișinău, Sângerei și Iași, s-a încheiat ieri seară, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care au participat interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău” și actorul Nicolae Jelescu, informează MOLDPRES.

În posesia Marelui Premiu pentru poezie, acordat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, a intrat poeta Doina Uricariu, stabilită de peste două decenii în Statele Unite ale Americii.

Solicitată de agenție, Doina Uricariu a menționat că acest premiu este foarte important pentru ea. „Este ca și Ordinul „Mihai Viteazul” pentru ofițeri și eroi, pentru că în cazul operei lui Grigore Vieru valorile estetice, valorile poeziei se împletesc cu valorile luptei în linia întâi. Un eroism pe care l-a crescut, l-a construit cu foarte multă simplitate, cu foarte multă modestie. Este unul dintre cei mai puțin narcisiști creatori. Pentru că se știe că un creator este mai narcisist. După mine, el este la ora actuală unicul model de scriitor nu numai din spațiul Basarabiei, ci unicul model de scriitor în limba română care este moderator pentru toate comunitățile românești din lume. Pentru că toate aceste direcții care sunt prinse în opera lui țin de legitimitate, de spiritul pentru dreptate, de spiritul pentru adevăr, de lupta pentru alfabet, lupta pentru limba română și, aș spune, de lupta pentru valorile umane pe care omenirea încearcă să le uite”, a specificat Doina Uricariu.

Premiul pentru critică literată i-a revenit criticului literar Daniel Cristea-Enache din București, iar premiul pentru  valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru – lui Radu Dolgan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Alexandru Rotaru – dirijor al Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”, compozitorului Ilie Gorincioi și altor oameni de cultură.

Vladimir Poiată a fost distins cu premiul pentru traducere în limba ucraineană a cărții „În limba ta” de Grigore Vieru. Profesorii Larisa Cucoș, Ludmila Tocarciuc și Ana Podlisnic au luat premiul pentru promovarea operei lui Grigore Vieru în școală.

Astăzi, Festivalul va poposi la Sângerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sângerei.

La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe manifestări: Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”; Spectacolul „Scrisoare din Basarabia”, dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa; Conferința „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente remarcabile.

Prima ediție a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

img24003976

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!