ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un simpozion științific dedicat poetului Grigore Vieru a avut loc la AȘM

10:02 | 29.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei a avut loc ieri simpozionul științific cu genericul „Poetica dragostei-dor în creația lui Grigore Vieru”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul ediției a XVI-a a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat acad. Mihai Cimpoi, membrul corespondent Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, criticul literar Theodor Codreanu, scriitoarea Doina Uricariu, criticul literar Daniel Cristea-Enache, scriitorul Iulian Filip ș.a.

În mesajul său de salut, Președintele AȘM, Academicianul Ion Tighineanu a menționat, între altele, că în aceste timpuri tulburi, cu provocări tot mai stringente, poetul Grigore Vieru ne lipsește foarte mult. „Noi îl păstrăm în inimile noastre viu, așa cum sunt vii poeziile lui care sunt încărcate cu un puternic sentiment de dragoste pentru neam și limba română. „Două lucruri în astă lume au fost zidite până la capăt: Biblia și Limba Română”, spunea poetul, îndemnându-ne să păstrăm credința, limba română, dragostea de mamă și de Țară”, a specificat președintele AȘM.

Potrivit sursei citate, Grigore Vieru a dat expresie printr-un limbaj liric simplu, dar cu semnificații ideatice și afective bogate, copilăriei, maternității, dragostei-dor și iubirii ca manifestare plenară a ființei, imaginii vetrei părintești și a satului – depozitar al valorilor noastre supreme.

„Ne-a întors, precum s-a spus, la izvoare și la sacru, făcând „legământ” cu Eminescu și vorbindu-ne mereu despre darul ceresc care ni s-a dat: limba română. A fost un poet cu „lira în lacrimi”, precum l-a definit sugestiv regretatul Eugen Simion; a pus în contrapunct bucuria vieții și suferința, neliniștile existențiale și speranța în triumful binelui, frumosului și păcii. Grigore Vieru avea darul de a exprima prin câteva cuvinte esența profundă a unei întregi epoci. „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”, spunea poetul. De 15 ani Grigore Vieru nu mai este printre noi. Ne veghează și continuă să ne îndrume din Ceruri. Astăzi noi putem spune cu pietate că visul lui este îndeplinit, cel puțin parțial, și prin acest impresionant Festival Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns la cea de-a XVI-a ediție și desfășurat pe itinerarul Chișinău–Sângerei–Iași. Festivalul este organizat de un parteneriat dintre Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din Chișinău și Asociația Culturală „Feed Back” din Iași, printre cei 15 parteneri susținători ai evenimentului fiind și Academia de Științe a Moldovei”, a mai spus președintele AȘM, Acad. Ion Tighineanu.

În cadrul evenimentului au fost lansate mai multe cărți, dedicate regretatului poet Grigore Vieru.

img24003977

img24003977

img24003977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!