ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost modificată Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice

15:55 | 29.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice. Aceasta se întâmplă în contextul în care legea actuală a fost elaborată acum 20 de ani și conține norme contradictorii și învechite, care nu mai corespund realităților și relațiilor în domeniul artelor spectacolului, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, proiectul cuprinde noțiuni noi, esențiale, precum „activitate teatral-concertistică”, „organizație de cultură ce desfășoară activitate teatral-concertistică”. Au fost ajustate noțiunile de „teatru”, „circ” și „organizație concertistică”, care până acum erau definite ca instituții publice de cultură și artă, fapt ce era în contradicție cu prevederile Codului civil și cu situația actuală din domeniul culturii.

Documentul face o diferențiere clară între organizații de cultură ce desfășoară activitate teatral-concertistică de drept public și de drept privat. Sintagmele „instituții publice de cultură și artă” sau „instituții de cultură și artă” au fost substituite în proiect cu „organizație de cultură ce desfășoară activitate teatral-concertistică”.

Potrivit secretarului de stat, Andrei Chistol, scopul modificărilor este de a îmbunătăți modul de activitate, a clarifica obiectivele, stabili un mecanism mai eficient de management instituțional și de clasificare a instituțiilor teatral-concertistice: „Proiectul vine cu clarificări asupra modului de înregistrare, activitate, reorganizare și lichidare a organizațiilor teatral-concertistice, urmărește implementarea unui cadru transparent de evaluare a performanțelor directorului în baza obiectivelor și indicatorilor de performanță stabiliți, precum și concretizează rolul și modul de instituire și activitate a Consiliilor artistice”, a precizat Andrei Chistol.

Conform proiectului, organizațiile de cultură cu activitate teatral-concertistică se clasifică în: naționale, municipale și locale. Se face o distincție clară între cele trei categorii de organizații de cultură, precum și condiții clare ce țin de constituirea, activitatea, reorganizarea și dizolvarea organizațiilor de cultură ce desfășoară activitate teatral-concertistică.

O noutate este și obligația candidaților la funcția de director al organizațiilor de cultură ce desfășoară activitate concertistică, de a prezenta proiectul managerial pe care și-l asumă, la etapa concursului. Performanța acestora va fi evaluată anual.

Este vizată și reglementarea condițiilor de angajare a directorului artistic, economic și ale adjuncților, prin coordonarea cu fondatorul instituției.

img24004015

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!