ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bucureștiul cuprinde R. Moldova la Salonul Internațional de Carte Bookfest - 2024

17:18 | 29.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Salonul internațional de carte Bookfest, un eveniment al industriei editoriale românești a început astăzi la Romexpo, iar invitat de onoare este în premieră, Republica Moldova, reprezentată de 8 edituri și peste 40 de evenimente literare, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest – 2024 a avut loc în prezența consilierilor prezidențiali Sergiu Nistor și Angela Brașoveanu, a miniștrilor Culturii din România și Republica Moldova, Sergiu Prodan și Raluca Turcan, precum și a altor oficiali, editori, scriitori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

„Drumul spre această zi a fost unul lung și, pentru generația mea, oricât ar putea să pară de ciudat, a trecut prin Moscova. Acolo mergeau, în anii ‘80, intelectualii basarabeni ca să-și umple valizele cu carte românească. Și sunt nespus de bucuros că azi trăim timpuri care, acum o jumătate de veac, păreau imposibile. Când trecem liber frontiera, în ambele sensuri, și când această frontieră o trec și cărțile, fără teama de a fi arestate. Timpuri când cel mai important și cel mai așteptat eveniment editorial de limba română își deschide larg brațele și inima pentru o comunitate literară care, la fel, creează în limba română. Și totul se întâmplă sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis și a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Literatura română a însemnat și înseamnă pentru noi deschiderea către marea cultură română, spre Europa și cultura europeană. Iar prin cultură și cărți construim punți noi între țările noastre, dar și viitorul nostru european comun, într-un spațiul cu care împărțim aceeași limbă. Căci da, din fericire, nu avem nevoie de traducere ca să ne citim și să ne înțelegem”, a menționat ministrul Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan la ceremonia de deschidere a Bookfest 2024.

Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare, cu sloganul „Te cuprind, Republica Moldova” este plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. În cei peste 200 de metri pătrați, vizitatorii Bookfest 2024 au ocazia de a descoperi o ofertă bogată de carte: cărți de ficțiune, de nonficțiune, cărți de artă, cărți pentru copii și tineret, precum și o selecție de cărți rare, vechi din anii ‘60-’80. Evenimentele Țării Invitate de Onoare vor avea loc deopotrivă la standul oficial, cât și în locuri speciale din cadrul Salonului internațional de carte Bookfest. Detalii despre evenimentele Țării invitate de Onoare, pe bookfest.ro.

Printre autorii moldoveni prezenți la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuți, poeți și prozatori reprezentanți ai mai multor generații, precum și nume importante din sfera nonficțiunii. Cunoscutul poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, poetul, eseistul și publicistul Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnalistul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România și Republica Moldova se află pe lista invitaților. De asemenea, un număr consistent de reprezentanți ai noii generații de scriitori din Republica Moldova și-au anunțat prezența la Bookfest 2024, nume precum: Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov.

Lista participanților la evenimentele organizate de țara invitată de onoare este completată de o serie de scriitori născuți în Republica Moldova care s-au stabilit și au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guțu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanți.

Prezența Republicii Moldova ca Invitat de Onoare la Bookfest 2024 este asigurată de Guvernul Republicii Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasada Suediei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău.

img24004017

img24004017

img24004017

img24004017

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!