ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O familie de artiști plastici din Moldova s-a reunit la București

14:13 | 04.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Asociația pentru cultură și arte Arbor a organizat la București o expoziție a familiei Orlova-Șibaev, o dinastie de artiști care ocupă un loc important pe scena culturală a Basarabiei începând cu anii 1950. Vernisajul expoziției va avea loc  joi, 6 iunie, începând cu ora 16.00, la Arbor.art.room, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, managerul Asociației Arbor, Victoria Nagy Vajda a menționat că din această familie de talente, formată din reprezentanții a trei generații de artiști, fac parte bine-cunoscuta pictoriță Olga Orlova, regretatul maestru Iurii Șibaev, gemenii Nina Șibaeva, excelentă desenatoare și pedagog, și Alexandr Șibaev, fotograf, și juniorul familiei, artistul plastic și istoricul de artă Dmitri Șibaev. Moștenirea plastică a secolului trecut, dar și creațiile recente ale familiei sunt apreciate de criticii de artă pentru calitatea lor și pentru sinceritatea în exprimarea emoțiilor, datorată eticii și culturii plastice dobândite pe parcursul carierei artistice a fiecărui membru al dinastiei Orlova-Șibaev.

Potrivit sursei citate, expoziția Reuniune de familie poate fi văzută ca o continuare a expoziției „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, deschisă în aprilie – mai la Muzeul Național al Țăranului Român, pe ale cărei simeze au putut fi admirate lucrările pictoriței Olga Orlova. Aceste expoziții, ca și altele planificate de Asociația pentru cultură și arte Arbor pentru anul 2024, își propun să aducă la București mai multe nume consacrate ale artei contemporane din Basarabia, în mare necunoscute locuitorilor capitalei.

„Pe simezele Galeriei Arbor vizitatorii vor putea vedea opera Olgăi Orlova, reprezentată de portrete și peisaje lirice sau decorativ-monumentale, un peisaj semnat de Iurii Șibaev, în care au fost recreate coloritul și atmosfera diafană a satului pescăresc Vâlcov din sudul Basarabiei (astăzi Ucraina), compozițiile grafice ale Ninei Șibaeva, care se remarcă prin desenul filigranat și prin tonalitatea atenuată, pictura lui Dmitri Șibaev, ce impresionează prin expresivitatea formelor arhitecturale ale Chișinăului vechi, și fotografiile lui Alexandr Șibaev, care ies în evidență prin interpretarea mistică a motivelor urbane. În lucrările acestor artiști se poate observa și rolul aparte pe care îl joacă lumina, recreată de fiecare pictor prin propriile tehnici și care pare să mângâie sufletul privitorilor, în timp ce lumina din fotografii îi poate atrage în sfera enigmatică a unei existențe apuse”, a precizat Victoria Nagy Vajda.

Expoziția va fi deschisă până la 30 iunie.

img24004181

img24004181

img24004181

img24004181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!