ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO O expoziție dedicată Indiei a fost vernisată la un muzeu din capitală

18:12 | 04.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. O expoziție de artă fotografică a artistului fotograf Paul Bock (SUA), pregătită de Asociația Internațională „Euro Foto Art” din Oradea (AIEFA) și intitulată „Impresii din India”, care a fost deschisă anul trecut la Palatul Parlamentului din România, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la relațiile diplomatice dintre România și India, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția este organizată sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică recunoscută de UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Ambasada Indiei în România și Republica Moldova și Summit Agro România, companie aparținând Corporației Japoneze „Sumitomo”, susținător al agriculturii și artei.

De această dată, pe șevaletele din holul de la intrarea în Muzeul Național de Istorie al Republicii Moldova au fost instalate o selecție de 50 de fotografii de format mare, realizate de cunoscutul artist fotograf Paul Bock din Statele Unite ale Americii, originar din Oradea, membru AIEFA. Imaginile au fost realizate în timpul unei călătorii creative a acestuia în vara anului 2022 în India.

La eveniment au participat Secretarul General de Stat al Ministerului Culturii, Ana Varzari, ex-prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavriliță, viceprimarul Chișinăului, Angela Cutasevici, Ambasadorul Indiei în România, Republica Moldova și Albania, Rahul Shrivastava, curatorul expoziției, fotograful Ștefan Tóth István, președintele AFIAP, ESFIAP, reprezentanți ai Companiei Summit Agro România, Republica Moldova, Bulgaria şi Adria.

În debutul manifestării, directorul instituției, Eugen Sava a menționat că Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește pentru prima dată o expoziție tematică dedicată Indiei. „Este o țară, care pentru cetățenii R. Moldovei reprezintă o enigmă și noi, cu ajutorul Ambasadei Indiei, putem deschide calea de a cunoaște această țară enigmatică, cu o istorie foarte bogată. Această expoziție este un exemplu de colaborare internațională dintre țările noastre”, a subliniat Eugen Sava.

În context, Secretarul General de Stat al Ministerului Culturii, Ana Varzari a afirmat că „Impresii din India” nu este doar o simplă expoziție fotografică. „Aceste imagini impresionante deschid o poartă către o civilizație foarte veche, de milenii și către destinațiile turistice și frumusețile Indiei, către viața de zi cu zi a acestei țări și a poporului său. Această expoziție este valoroasă atât prin fotografiile care au fost expuse, cât și prin faptul că este destinată pentru un public foarte divers. Anul trecut a fost deschisă Ambasada R. Moldova în New Delhi, care își propune să devină un catalizator pentru proiectele noastre bilaterale. Sperăm că prin expoziția inaugurată cetățenii noștri vor cunoaște mai bine această țară”, a  mai spus Ana Varzari.

La rândul său, Ambasadorul Indiei în România, Republica Moldova și Albania, Rahul Shrivastava, s-a referit la importanța diplomației culturale, la dezvoltarea relațiilor culturale dintre cele două țări, mulțumind administrației instituției pentru găzduirea acestei expoziții.

În cadrul evenimentului, a fost lansat albumul de fotografii „Impressions from India”, al fotografului Paul Bock, apărut cu sprijinul financiar al Ambasadei Indiei în România și în îngrijirea Editurii „Euro Foto Art”, iar reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, a interpretat mai multe piese din repertoriul indian: „Poor Heart” de A.R. Rahman, „Focul în orașul Poroshmoni” de R. Tagore, „Încă te vreau” de Mithoon și „Sare Jahan Se Acha” de Suhale Mazoor.

Fotograful Paul Bock s-a născut la Oradea, a absolvit Liceul Clasic Mixt din orașul natal, iar după ce a obținut o diplomă de inginer de la Institutul Politenic din Timișoara, s-a întors la Oradea pentru o perioadă de timp, apoi, pentru 26 de ani, a condus un atelier de proiectare a instalațiilor petrochimice în SUA, Coreea de Sud, Venezuela, Argentina, Brazilia, Israel și Italia. Visul său din tinerețe - fotografia - a fost uitat, din cauza activităților intense din această perioadă. După ce situația familială i-a permis acest lucru, s-a dedicat și fotografiei. Astfel, din anul 2000, a studiat cu artistul fotograf Larry Jeans, asistentul din tinerețe al renumitului fotograf de talie mondială Ansel Adams. În 2004 a obținut Diploma Tri - Community School of Photography din Los Angeles. La data de 4 august 2013 a devenit membru creator al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, iar din 2017 a fost numit vicepreședintele Asociației Internaționale pentru SUA. A participat cu regularitate cu lucrările sale la diverse proiecte internaționale organizate de Asociația „Euro Photo Art” în diferite părți ale lumii.

De-a lungul carierei sale artistice a obținut o serie de premii și distincții internaționale. Din lucrările sale au fost deschise două expoziții de fotografii în 2009 și 2018, în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria „Euro Foto Art”, devenită în 2019 și cel de-al 17-a Centrul Expozițional FIAP. din lume.

Expoziția va fi deschisă până la 30 iunie.

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

img24004185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!