ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu, apel către cetățeni în legătură cu avertizările meteorologice de ploi abundente: „Aveți grijă de voi și de familiile voastre”

01:32 | 14.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. În legătură cu avertizările meteorologice de ploi puternice cu descărcări electrice, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un apel către cetățeni îndeamnându-i să aibă grijă de ei și de familiile lor, să respecte recomandările autorităților. Șeful statului a transmis condoleanțe familiilor celor două persoane decedate în urma furtunii, transmite MOLDPRES. 

Furtuna a dus pagube semnificative, dar mai tragic, a luat viața familiilor a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate. Din păcate, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente, iar asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine”, a declarat Maia Sandu într-un apel video postat pe rețelele de socializare.

Maia Sandu îndeamnă cetățenii să evite călătoriile neimportante și să își supravegheze copiii, iar în caz de situații de risc să apeleze serviciul unic de urgență 112.

Președintele a adus mulțumiri angajaților instituțiilor responsabile care au muncit fără întrerupere pentru înlăturarea urmărilor intemperiei.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care zile și nopți au participat la lichidarea consecințelor acestor furtuni și mai ales pentru faptul că au fost alături de oameni și le-au acordat primul ajutor. Aveți grijă de voi!”, a încheiat Maia Sandu.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea de Cod galben de instabilitate atmosferică pentru ziua de vineri, 14 iunie. Potrivit meteorologilor, se așteaptă averse cu descărcări electrice, posibil cu grindină.

Salvatorii recomandă cetățenilor să se abțină de la deplasări pe timp de ploaie iar în cazul în care nimeresc sub averse, să se adăpostească într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste automobil.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. La fel, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ. 

Furtuna din ultimele zile a curmat viața a două persoane care au decdedat strivite de crengile copacilor prăbușiți de vântul puternic. 

Potrivit estimărilor hidrometeorologice, după data de 14 iunie, furtunile vor slăbi în intensitate și va veni o perioadă caniculară.

 

img24004445

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!