ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emilian Galaicu-Păun își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare. Scriitorul a lansat la Chișinău romanul „Times New. Roman 12/18”

08:50 | 22.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul, eseistul, traducătorul și editorul Emilian Galaicu-Păun, laureat al mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare. Uniunea Scriitorilor din Moldova a menționat că Emilian Galaicu-Păun este un nume de referință în literatura română contemporană, fiind apreciat pentru creația sa literară inconfundabilă. În ajunul aniversării, scriitorul a lansat la Chișinău volumul „Times New. Roman 12/18”, care reunește romanele „Țesut viu 10 X 10” și „Gesturi. Trilogia nimicului”, informează MOLDPRES.

Librăria din Centru, care a găzduit evenimentul, a devenit neîncăpătoare pentru cei care au venit să descopere noua creație a scriitorului. Proaspăt scoasă de sub tipar, cartea reunește romanele „Țesut viu 10 X 10” și „Gesturi. Trilogia nimicului”. 

Times new roman 12 este caracterul cu care scriu. Cu 18 dau titlurile. Port în cap această carte din anul 2012. Anumite lucruri trebuie să reușești să le spui până la capăt pentru că nu o să le spună nimeni pentru tine”, a declarat Emilian Galaicu-Păun despre noua sa creație. 

Prezentă la eveniment, poeta Irina Nechit a menționat că fascinația pentru scriitura lui Emilian Galaicu-Păun „era vizibilă pe fețele celor care au venit să-l felicite”. „Cu-adevărat, scrisul lui nu e despre ceva anume, ci despre toate câte există în memoria, în ființa lui, fațetele realității fiind mereu în contact cu sursele inepuizabile ale imaginarului. La mulți ani, Emil, inspirație în continuare!”, a afirmat Irina Nechit.

Solicitată de MOLDPRES, Uniunea Scriitorilor din Moldova menționează în mesajul său că „poezia și proza lui Emilian Galaicu-Păun îmbină jocul (inter)textual cu dramatismul existenței umane, rafinamentul expresiei cu profunzimea metafizică, complexitatea narativă cu explorarea identității și memoriei culturale basarabene. Emilian Galaicu-Păun a reușit să transforme cuvântul scris într-un organism textual viu, în continuă regenerare și expansiune”.

Uniunea Scriitorilor din Moldova adresează cele mai calde urări de bine, sănătate, inspirație și bucurii colegului nostru Emilian Galaicu-Păun, cu ocazia împlinirii a 60 de ani.

Poet, prozator, traducător, eseist și promotor de carte, Emilian Galaicu-Păun este un nume de referință în literatura română contemporană, apreciat fiind pentru creația sa literară inconfundabilă. Un maestru al cuvântului, Emilian Galaicu-Păun a redefinit granițele scriiturii artistice, aducând un suflu nou și inovator în literatură. Poezia și proza sa îmbină jocul (inter)textual cu dramatismul existenței umane, rafinamentul expresiei cu profunzimea metafizică, complexitatea narativă cu explorarea identității și memoriei culturale basarabene. Emilian Galaicu-Păun a reușit să transforme cuvântul scris într-un organism textual viu, în continuă regenerare și expansiune.

Exprimăm recunoștința și sincera noastră gratitudine pentru contribuția deosebită adusă de Emilian Galaicu-Păun la dezvoltarea literaturii și culturii de carte din întreg spațiul limbii române. La mulți ani, dragă coleg!”, este mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din Moldova, semnat de președintele Uniunii, Teo Chiriac, și vicepreședintele acesteia, Ivan Pilchin. 

Emilian Galaicu-Păun s-a născut la 22 iunie 1964 în satul Unchitești, comuna Cuhureștii de Sus, raionul Florești, într-o familie de intelectuali. În 1986 a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău, după care a făcut studii de doctorat la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1989).

A fost redactor la periodicele „Glasul”, „Literatura și Arta”, „Sfatul Țării, „Basarabia”, redactor pentru R. Moldova al revistei „Vatra”, Târgu-Mureș. În prezent este redactor-șef la Editura „Cartier” (din 1996). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1990) şi din România (1998).

În 1986, a debutat cu volumul de poezie „Lumina proprie”, urmat de alte volume de versuri: „Abece-dor”, „Levitații deasupra hăului”, „Cel bătut îl duce pe cel nebătut”, etc. A mai publicat cărțile: „Gesturi. Trilogia nimicului”, „Gestuar” (roman),  „Ultimul deceniu” (critică literară), „Yin time”, „Arme grăitoare”, „Țesut viu. 10X10” (roman), „A(II)Rh+eu & Apa.3D”.

Scrieri de Emilian Galaicu-Păun au fost traduse în mai mult de 20 de limbi: franceză, engleză, rusă, germană, spaniolă, cehă, arabă, chineză ș.a. A tradus mai multe cărți: Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, „Istoria continentului european”, Robert Muchembled, „O istorie a diavolului”, Mario Turchetti, „Tirania şi tiranicidul”, Michel Pastoureau „O istorie simbolică a Evului Mediu occidental”,  Michel Pastoureau, „Albastru. Istoria unei culori”,  Michel Pastoureau, „Ursul. Istoria unui rege decăzut”, Roland Barthes, „Jurnal de doliu”. 

Emilian Galaicu-Păun a fost distins cu „Ordinul de Onoare” al R. Moldova, cu Ordinul „Meritul Cultural” al României în grad de Ofițer, Categoria F - „Promovarea culturii", cu Premiul Național, precum și cu mai multe premii literare.

img24004665

img24004665

img24004665

img24004665

img24004665

img24004665

img24004665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!