ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul European // Un nou bloc a fost construit la Grădinița „Romanița” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni

09:29 | 09.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Cei peste 260 de copii care frecventează Grădinița „Romanița” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni vor beneficia de condiții mai bune pentru educație după ce a fost construit de la zero un nou bloc destinat instituției. Lucrările au fost efectuate în cadrul unui proiect inclus în Programul „Satul European”, ediția I, transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a proiectului a depășit 10,35 milioane de lei, majoritatea sumei (9,84 milioane de lei) fiind alocată de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Comunitatea a contribuit cu 512 mii de lei.

Proiectul de modernizare a instituției preșcolare a presupus construcția unui noul bloc în care a fost deschisă o nouă grupă, astfel că încă 20 de copii din sat urmează să frecventeze grădinița. Clădirea a fost construită în conformitate cu cerințele în domeniu, fiind respectate normele necesare de confort și siguranță. La etajul doi se află sala de grupă, dormitorul, un vestiar și un bloc sanitar. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier modern. La primul etaj se găsesc bucătăria și un alt bloc sanitar, iar la demisol a fost instalată o stație de dedurizare a apei. Tot acolo au fost amenajate o zonă de spălătorie, frigidere și spații de depozitare a alimentelor, inclusiv pentru fructe și legume.

În grădinița „Romanița” sunt 10 grupe cu un total de 260 de copii. În instituție sunt angajați 43 de persoane, dintre care 20 de cadre didactice.

Grădinița „Romanița” și-a început activitatea în anul 1969, în incinta fostei școli, încăperile fiind adaptate la necesitățile unei instituții preșcolare. Totuși, era insuficient spațiu pentru nevoile zilnice ale copiilor, inclusiv pentru somn. Mai mult, o parte dintre copii erau nevoiți să petreacă timpul în demisolul unei clădiri vechi de peste 80 de ani, care nu mai era potrivită pentru educația și dezvoltarea micuților. Din lipsă de spațiu, pentru unii copii regimul de frecventare a grădiniței era redus, fără ora de somn.

Primarul localității, Aurel Chetrușca, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul financiar din partea statului în realizarea acestui proiect mult așteptat de oamenii din Dubăsarii Vechi. „Mă bucur enorm că, spre bucuria părinților, am reușit într-un timp record să construim un bloc luminos și spațios în care copilașii au parte de o educație de calitate, într-o atmosferă prietenoasă și confortabilă. Este o mare realizare pentru noi, acest proiect fiind și o investiție în viitorul și sănătatea generațiilor în creștere. Totodată, sperăm să vină și tineri specialiști, care vor fi atrași de noile condiții”, a spus primarul.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, „Satul European Expres” și „Extinderea grupelor de creșă publice”, au fost renovate și modernizate 100 de grădinițe din țară, care oferă condiții mai bune de educație pentru circa 7300 de copii și condiții mai bune pentru aproape 2600 de angajați. 

img24005178

img24005178

img24005178

img24005178

img24005178

img24005178

img24005178

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!