ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu: „Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE este o decizie semnificativă pentru dezvoltarea țării și fiecare cetățean trebuie să contribuie”

20:50 | 15.07.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Integrarea europeană este un proiect de modernizare și dezvoltare a Republicii Moldova. De beneficiile europenizării vor avea parte toți cetățenii țării indiferent de etnia pe care o reprezintă și limba pe care o vorbesc, însă este important ca fiecare cetățean să contribuie la acest proiect, participând la referendumul constituțional din 20 octombrie. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu pentru presa locală din Bălți, informează MOLDPRES.

Solicitată să spună de ce este necesar referendumul din 20 octombrie, Maia Sandu a răspuns că efortul pe care îl depune guvernarea pe calea integrării europene trebuie să fie susținut de cetățeni. „E necesar să mergem la cetățeni, să le cerem părerea pentru că este nevoie de claritate. Republica Moldova se mișcă cu pași hotărâți pe calea de integrare europeană. Pe 25 iunie am obținut decizia de inițiere a negocierilor propriu-zise. Este o decizie foarte importantă, pentru că am pornit procesul de negociere, vorbim despre integrare europeană de trei decenii, iată acum lucrurile se întâmplă”, a declarat Maia Sandu pentru portalul NordNews.

„Dar noi vrem ca efortul care îl face guvernarea să fie susținut de cetățeni. Noi vrem să vedem și în Constituției că aceasta este calea urmată de majoritatea cetățenilor și odată scrisă în Constituție, toți politicienii acestei țări, toate guvernările vor trebui să urmeze decizia cetățenilor”, a adăugat președinta.

Președinta Maia Sandu a relevat că rezultatul referendumului constituțional din 20 octombrie va reprezenta cea mai importantă decizie de la proclamarea independenței Republicii Moldova și cetățenii trebuie să își spună cuvântul. „Este important să mergem la referendum să ne spunem punctul de vedere. Este o decizie foarte importantă. Este o decizie, probabil, cea mai importantă de la independență încoace și această decizie va determina și prezentul și viitorul nostru pentru câteva decenii înainte”, a continuat președinta.

„Toate statele membre au spus că sunt deschise să primească Republica Moldova în Uniunea Europeană, este important ca și cetățenii Republicii Moldova să își spună cuvântul”, a precizat șeful statului.

Șeful statului a menționat că toate cele 27 de state membre ale UE au votat pentru acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată și au votat pentru inițierea negocierilor. Aceste decizii, potrivit Maiei Sandu, denotă că Republica Moldova este binevenită în Uniunea Europeană. Președinta a mai spus că procesul de integrare europeană este unul complex și acesta presupune adoptare standardelor europene în toate domeniile. „Noi asta ne dorim ca cetățenii să trăiască mai bine la ei acasă, și asta și ei își doresc să aibă drumuri mai bune, universități moderne, spitale cu echipament modern, nu există nicio contradicție, prin acest proces noi grăbim lucrurile de modernizare a țării și mai obținem și sprijin din partea UE ca să facem această modernizare în câțiva ani și nu în treizeci cum am încercat să facem până acum și nu am reușit”, a mai spus președinta.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să se informeze din surse sigure și să nu se lase manipulați de propaganda rusească. „Kremlinul și oligarhii din Moldova au bătut palma. Ei vor să readucă hoții, vânzătorii de țară în Moldova. Ce este important pentru noi? Este ce vrem noi pentru țara noastră și iată aici trebuie să ne concentrăm, noi vrem să trăim în pace, noi vrem să avem șansa să trăim mai bine aici acasă, vrem să ne modernizăm țara și calea cea mai sigură să îndeplinim acest scop este calea integrării europene și trebuie să nu întrebăm pe cei care ne vor răul ci să întrebăm ce facem noi”, a spus președinta.

„Acest referendum nu este despre o persoană, nu este despre un partid politic, nu este despre o guvernare, este o decizie care va avea efecte semnificative pentru dezvoltarea țării și fiecare trebuie să contribuie. Fiecare cetățean va beneficia de beneficiile integrării europene indiferent de ce limbă vorbește și ce etnie este”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a întreprins astăzi o vizită de lucru la Bălți, unde a participat la ceremonia de absolvire a Universității de Stat „Alecu Russo”, a discutat cu profesorii și studenții și a oferit un interviu pentru presa locală.

Pe 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a alege președintele țării și a participa la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cetățenii vor trebuie să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Rezultatele plebiscitului vor servi drept temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

img24005393

img24005393

img24005393

img24005393

img24005393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!