ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Energocom a început pregătirile pentru următorul sezon rece

14:33 | 25.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. SA Energocom a demarat procedurile de pregătire pentru sezonul rece, fiind întreprinși mai mulți pași pentru a asigura securitatea energetică a țării în următoarea iarnă. În acest sens, Energocom a anunțat că discută cu mai mulți operatori din regiune pentru a obține prețuri bune pentru consumatorii finali, fiind semnat totodată contractul și graficul de injectare cu depozitul de gaze din România, Depogaz, transmite MOLDPRES. 

O ală acțiune desfășurată de Energocom vizează pregătirea licitațiilor la care să participe cât mai multe companii.

Conform cadrului legal, SA Energocom este entitatea responsabilă de crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, care constituie circa 47 milioane de metri cubi (sau echivalentul consumului a 10 zile de iarnă). Aceste stocuri de securitate sunt prevăzute pentru situații excepționale. De asemenea, până la 1 octombrie, Republica Moldova urmează să depoziteze circa 15% din consumul mediu anual al consumatorilor finali, raliindu-se astfel practicilor europene. Această a doua măsură înseamnă în cifre alte 102,4 milioane metri cubi de gaze.

Stocurile de gaze au menirea să atenueze șocurile de preț, gazele urmând a fi achiziționate când de obicei prețurile sunt mai joase, pentru a fi utilizate în perioada de iarnă, cu consum mai mare, asigurând astfel consumatorii cu prețuri previzibile.

„Energocom deține experiență suficientă și are un portofoliu de parteneri de la care putem aduce gaze în țară din surse diferite, la prețuri competitive”, a spus directorul SA Energocom, Victor Bînzari.

În vara anului 2022, țările UE s-au angajat să înmagazineze în depozitele subterane din Europa gaze la nivelul minim de 90% din capacitate lor, în cazul statelor care dețin depozite, sau în cazul țărilor care nu dispun de asemenea instalații acestea ar urma să depoziteze 15% din consumul lor intern anual de gaze în alte state membre. 

Costul stocurilor de securitate de gaze în Republica Moldova sunt achitate de către toți participanții de pe piață, urmare a deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, proporțional volumelor gazelor naturale furnizate consumatorilor finali.

img24005670

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!