ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // „Este important să nu ne oprim la jumătate de drum”. Sergiu Harea, președintele CCI, Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Veaceslav Reabcinschii, directorul ARI, explică ce înseamnă beneficiile UE și îndeamnă cetățenii să spună un „da” ferm la referendumul privind aderarea la UE

20:20 | 16.08.2024 Categorie: Referendum 2024

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană aduce o serie de beneficii pentru antreprenorii moldoveni: o piață imensă pentru produsele moldovenești, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, locuri de muncă, investiții, creștere economică. Participarea la referendumul din 20 octombrie este foarte importantă pentru că astfel Republica Moldova își va continua direcția spre Uniunea Europeană, va fi alături de țări cu o democrație bine dezvoltată în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale omului. UE încurajează dialogul intercultural, contribuind la o mai bună înțelegere și coeziune socială între diferitele comunități etnice. Opiniile au fost exprimate de Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova (UTM), Veaceslav Reabcinschii, director general al Agenției Relații Interetnice (ARI) în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024”, desfășurată de Agenția Informațională MOLDPRES.

Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Prioritatea noastră este integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”

Uniunea Europeană înseamnă economie dezvoltată, afaceri moderne într-un mediu favorabil comerțului internațional și investițiilor. De aceea, CCI a Republicii Moldova tinde spre o cooperare eficientă cu antreprenorii din statele membre ale UE și partenerii de dezvoltare. Împreună cu partenerii europeni, am reușit să dezvoltăm programe de cooperare și schimb de experiență pentru antreprenorii autohtoni și să contribuim la creșterea exporturilor Republicii Moldova. Potențialul enorm pe care-l oferă piața UE, ne încurajează să privim cu încredere spre viitor și să încurajăm mediul de afaceri să dezvolte noi parteneriate cu businessul european.

UE a devenit principala piață de export pentru produsele moldovenești, iar numărul companiilor care exportă mărfuri către UE este în continuă creștere. De aceea, la etapa actuală trebui să ne concentrăm mai mult pe aspecte de calitate, precum certificarea produselor conform standardelor europene, infrastructura calității și competitivitatea bunurilor și serviciilor din Moldova. În acest context, CCI a Republicii Moldova asigură dialogul public-privat dintre business și factori de decizie, organizează programe de instruire, conform standardelor europene, misiuni economice și expozițiile produselor autohtone în țările membre UE.

Pentru că UE susține comerțul liber și echitabil, în această vară am revenit pe piața României - ca principalul partener comercial al Republicii Moldova. Astfel la Brașov, alături de peste 40 de companii din Republica Moldova, din diverse domenii precum: industria agroalimentară, vinuri, produse cosmetice, textile, mobilă etc. CCI a RM a organizat expoziția „Republica Moldova Prezintă”. Am fost plăcut surprinși și de această dată de interesul consumatorilor atât din România, dar și al turiștilor, față de produsele moldovenești. Expoziția sus menționată a devenit o tradiție în mai multe orașe din România, ceea ce denotă că produsele noastre sunt competitive, sunt apreciate și așteptate pe piața din UE.

Apropierea de UE aduce o serie de beneficii pentru antreprenorii moldoveni. În primul rând se deschide o piață imensă, unde produsele noastre, la sigur își vor găsi locul. Apoi, ni se deschid noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, parteneriate, investiții pe piața din Republica Moldova și, desigur, creștere economică.
UE rămâne o ancoră pentru prosperitate economică și pace.

Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova: „În sala de spectacole avem un alt spectator, mult mai cult. Este important să nu ne oprim la jumătate de drum”

Participarea la referendumul din 20 octombrie este foarte importantă pentru că astfel vom continua direcția în care R. Moldova și-a început calea și mergem corect. Oamenii au văzut beneficiile, ce înseamnă UE, după liberalizarea regimului de vize. Își amintesc cum mergeau cândva prin porumb, ajungeau prin Franța, erau lăsați și amăgiți. Astăzi, orice cetățean al Republicii Moldova, datorită liberalizării regimului de vize, pleacă unde vrea, se odihnește unde vrea, muncește și vinde marfa unde vrea. A dispărut o parte din cele mai importante probleme. Mai departe, acest curs trebuie urmat, iată de ce este important să nu ne oprim la jumătate de drum. Să mergem înainte. Eu sunt sigur că împreună vom reuși. Republica Moldova este o țară europeană. Ca viziune, ca mentalitate, oamenii s-au schimbat din momentul deschiderii frontierelor cu UE. Sute de mii au avut posibilitatea să muncească în statele UE, dar ei nu doar au muncit, ei s-au format, acum ei au altă mentalitate. Diaspora se deosebește ca fel de a gândi, percepere a valorilor naționale, sociale. Acești oameni au influențat această apropiere. În sala de spectacole noi avem un alt spectator, unul mult mai cult, care este mult mai exigent și mă bucur, pentru că societatea noastră a întinerit, societatea noastră este mult mai cultă.

Fiind integrați în UE, avem o siguranță a zilei de mâine, să mergem alături de țări democratice, care au o democrație foarte matură și aceasta ne va salva de dictatură. Vedeți ce se întâmplă în România, este luptă între liderii politici, dar este democrație, este libertatea cuvântului, libertatea drepturilor mele ca cetățean. Iată, pentru aceasta trebuie să luptăm. Aceasta înseamnă Europa - salariu decent, siguranța în ziua de mâine, o libertate de expresie, o siguranță că pot apela la instanțele internaționale în cazurile în care mi se încalcă drepturile mele în statul meu. Și atunci, cred eu, face să mergem cu toții mână de mână la vot și să votăm pentru Uniunea Europeană.

Pentru mine personal UE înseamnă foarte mult, pentru că mi-a deschis cercul meu de activitate. Teatrul Național „Satiricus” lucrează practic în timpul unei stagiuni teatrale. Noi jucăm în jur de 50 de spectacole peste hotare, în toate țările. Noi am cutreierat lumea - Paris, Bruxelles, Londra, Budapesta, București. Pentru mine a însemnat deschiderea porților, am intrat în familia creatorilor europeni. Eu montez mult peste hotare, nu există diferență între noi, mi s-a oferit posibilitatea să muncesc în marea familie europeană a artiștilor. În fiecare an lansăm proiecte. Astăzi avem această deschidere, libertate și nu mai stăm cu frică.

Veaceslav Reabcinschii, director general al Agenției Relații Interetnice: „UE încurajează respectul și promovarea diversității lingvistice, oferind minorităților etnice recunoașterea și vizibilitatea necesară”

Aderarea la Uniunea Europeană oferă beneficii semnificative minorităților naționale din statele membre, care contribuie la protejarea și promovarea drepturilor lor, îmbunătățirea condițiilor de viață și asigurarea unei mai bune integrări sociale și economice. UE impune respectarea unor standarde ridicate în ceea ce privește drepturile omului și protecția minorităților naționale. Prin aderarea la UE, statele membre se angajează să respecte Carta Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană, care protejează drepturile minorităților etnice și culturale.

Minoritățile naționale pot beneficia de fonduri europene care sprijină dezvoltarea regională, incluziunea socială și combaterea sărăciei. Aceste fonduri sunt utilizate pentru proiecte care îmbunătățesc infrastructura, educația și oportunitățile economice în comunitățile minoritare. Programele UE, cum ar fi Erasmus+ și Europa Creativă, oferă oportunități de finanțare pentru educație, formare profesională și proiecte culturale, care promovează diversitatea culturală și lingvistică.

Prin inițiative precum Ziua Europeană a Limbilor, UE încurajează respectul și promovarea diversității lingvistice, oferind minorităților etnice recunoașterea și vizibilitatea necesară. Minoritățile naționale au posibilitatea de a se implica mai activ în procesul decizional european prin reprezentanții lor la nivel național și european. Parlamentul European și Comisia Europeană oferă platforme pentru exprimarea preocupărilor și intereselor minorităților. UE încurajează dialogul intercultural și participarea minorităților naționale în inițiativele civice și politice, contribuind la o mai bună înțelegere și coeziune socială între diferitele comunități etnice.

img24006349

img24006349

img24006349

img24006349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!