ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Maia Sandu: „Acum vine trenul integrării europene, ori noi îl prindem, ori îl pierdem. Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului încearcă să povestească că acest referendum nu este important, pentru că ei se tem de decizia moldovenilor”

18:22 | 17.08.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/.

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Tema pentru a acasă a guvernării, dar și a întregii societăți este să convingă oamenii despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană și necesitatea participării în masă la plebiscitul constituțional din octombrie. Moldovenii cunosc valoarea democrației și știu să facă diferența - unde este bine și unde este rău. Kremlinul se teme de decizia moldovenilor și va încerca să descurajeze, prin diferite forme de propagandă și dezinformare, participarea cetățenilor la referendum. Opinia a fost exprimată de președinta Maia Sandu în cadrul panelului de discuții cu diaspora desfășurat la Festivalul „Ne vedem acasă”, informează MOLDPRES.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Deseori sunt întrebată de ce anume acum trebuie organizat acest referendum. Răspunsul meu este că anume acum vine trenul integrării europene, ori noi îl prindem, ori îl pierdem. Vreau să vă amintesc că noi am mai pierdut un tren al integrării europene, care a fost aici, atunci când Țările Baltice, România, Bulgaria au devenit state membre ale UE, după care au trecut mulți ani până a revenit trenul. Trenul este aproape-aproape în gară, este o oportunitate extraordinară, este o deschidere fără precedent din partea UE, din partea tuturor statelor membre ale UE pentru extindere, este o deschidere pentru Republica Moldova, toate instituțiile europene arată deschidere foarte mare pentru integrarea europeană.

Acum e nevoie de două lucruri - poporul nostru trebuie să spună ce vrea, să spună clar că își dorește să să trăiască în UE și cel de al doilea lucru - toate instituțiile statului și nu doar, societatea civilă, mediul economic și toți ceilalți trebuie să se implice în procesul de negocieri și de pregătire a țării pentru aderare, pentru că e foarte mult de lucru acolo. Sunt aceste două lucruri și e trenul în gară și decizia trebuie să o luăm acum.

Eu tare sper că noi vom lua o decizie corectă că înțelegem cu toții cât de important este să fim parte a unei familii în care țările se ajută reciproc, mai ales, în aceste vremuri periculoase cu un război la hotar și noi fiind o țară mică, vulnerabilă, să conștientizăm că nu mai putem aștepta 30 de ani în care să ne construim bunăstarea. Nu mai putem să ne permitem să așteptăm încă 30 de ani să ne chinuim de unii singuri. De asta avem acum referendum, de asta acum trebuie să ne mobilizăm.

Nu este pentru mine acest referendum, nu eu voi semna acordul de aderare. Va fi un alt conducător de țară, nu este pentru un partid politic aderarea la UE. Este pentru noi toți și pentru cei care înțeleg avantajele integrării europene și pentru cei care nu le înțeleg, dar absolut toată lumea o să beneficieze de pe urma aderării Republicii Moldova la UE.

Contez foarte mult pe toți moldovenii și pe cei de acasă și pe cei din diaspora, să ne mobilizăm și să ne spunem ferm și hotărât decizia de aderare la UE și după asta să muncim foarte serios ca până în anul 2030 să nu fim doar gata de aderare, dar să avem și deciziile luate de către statele membre în parlamentele lor.

Tema pentru acasă este să îi convingem pe oameni să iasă la referendum, să iasă la alegeri. E o decizie importantă, dacă vedeți purtătorii de cuvânt ai Kremlinului încearcă să povestească că acest referendum nu este important, pentru că ei se tem de decizia moldovenilor, ei știu că moldovenii înțeleg unde e pace și unde e război, unde condițiile de viață nu sunt ideale, dar sunt mai bune și unde sunt mai proaste, ce înseamnă democrație, ce înseamnă când omul își poate spune punctul de vedere fără să fie sancționat, ce înseamnă când omul poate critica președintele țării fără ca să ajungă la închisoare, așa cum se întâmplă în Rusia. Ei nu vor ca moldovenii să participe la referendum, de aceea și fac această campanie ca să descurajeze.

Noi trebuie să ajungem la cât mai mulți oameni și să le spunem că fiecare trebuie să decidă pentru sine, să nu îi lăsăm pe alții să decidă pentru noi și bineînțeles că trebuie să le explicăm oamenilor. Noi avem multe probleme de rezolvat dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne lăsăm păgubaș și să îi lăsăm pe hoți să revină și să facă ceea ce au făcut mulți ani”.

img24006367

img24006367

img24006367

img24006367

img24006367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!