ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Robert Fico: „Faptul că Slovacia este membru al UE a adus multe resurse și progrese. Sper că aceeași experiență o va avea și R. Moldova după ce va adera la UE”

18:38 | 10.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Faptul că Slovacia este membru al Uniunii Europene a adus multe resurse și progrese țării noastre și sper că aceeași experiență o va avea și Republica Moldova după ce va adera la UE. Vă dorim să finalizați cât mai repede și cât mai bine negocierile pentru a deveni membru deplin al UE. Declarațiile au fost făcute astăzi de către premierul Slovaciei Robert Fico, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Bratislava alături de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care efectuează o vizită în Slovacia, transmite MOLDPRES. 

„Constat că între Republica Slovacă și Republica Moldova nu există subiecte deschise politice care să ne deranjeze. Tocmai de asta ne putem concentra atenția pe o cooperare mai bună economică și pe subiecte de esență politică. Schimburile comerciale între țările noastre ajung la 120 - 130 mln de euro. Chiar dacă este un rezultat favorabil, noi credem că acesta se poate spori și poate exista o cooperare și mai dinamică în domeniul activității de întreprinzător. Am discutat toate subiectele actuale legate de cooperarea bilaterală și mă bucur că a fost semnat protocolul privind evitarea dublei impuneri. Am convenit că dacă se va ivi vreun document, noi suntem dispuși de ambele părți să-l semnăm și să completăm”, a afirmat premierul Slovaciei.

Robert Fico a adăugat că subiectul principal care a fost analizat la întrevederea cu omologul său moldovean „este ambiția Republicii Moldova de a deveni stat membru al UE”. „Poate a fost surprins domnul prim-ministru când am vorbit foarte deschis despre UE și că viața acolo nu este atât de ușoară cum pare. Totodată, am opinat că a fi membru al UE este cel mai bun lucru pe care o țară poate să-l facă în acest spațiu. În numele Republicii Slovace pot să spun că faptul că suntem membri ai UE a adus multe resurse, multe progrese și sper că aceeași experiență o va avea și Republica Moldova după ce va adera la UE. De asta va urăm să finalizați cât de bine și repede negocierile pentru a deveni un membru deplin al UE”, a specificat oficialul.

Premierul Slovaciei „a reiterat că în casa noastră europeană uneori se simte diferență între țările mari și cele mici și a subliniat necesitatea de a coopera între țările mici”. „În cazul în care Moldova va adera la UE, Slovacia va demonstra un interes uriaș de a colabora pentru a fi formate niște puncte de vedere comune legate de subiectele principale legate de politică în UE”, a spus prim-ministrul slovac.

Robert Fico a mai spus că Slovacia este pregătită să ofere Republicii Moldova toate experiențele pe care le are din perioada de aderare la UE. „Cu plăcere pot constata că deja există niște schimburi de experiență, de exemplu în domeniul proprietății intelectuale sau instituțiilor de statistică. Am primit informația ca sunteți interesați și de agricultură și mediul înconjurător. În acest sens, vom regla toate cele necesare ca experții din Republica Moldova să aibă o comunicare fără obstacole și să primească experiența din partea specialiștilor noștri și prietenii noștri din Republica Moldova să studieze și să preia ce consideră ei oportun”, a comunicat Robert Fico.

Premierul Slovaciei a mai felicitat Republica Moldova pentru rezultatele obținute de sportivii noștri la Jocurile Olimpice de la Paris. „Uneori țările mici se compară și acum trebuie să recunoaștem că aici ați reușit mai mult decât noi, deși sunteți o țară mai mică”, a conchis Robert Fico.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că Moldova și Slovacia sunt țări prietene și „împărtășesc un angajament ferm pentru dezvoltare și prosperitate pentru cetățenii lor în spațiul păcii pe care îl oferă UE”. Dorin Recean a afirmat că Republica Moldova „face pași mari decisivi în calea spre integrare în UE” și a mulțumit Slovaciei pentru susținerea politică acordată „pe această cale deloc ușoară”.

„Obiectivul nostru este să devenim stat membru al UE. La 20 octombrie vom desfășura în Republica Moldova un referendum cu privire la aderarea la UE. Este un exercițiu prin care Slovacia a trecut acum 20 de ani. M-am bucurat să văd că atunci slovacii cu determinare, printr-o majoritate absolută, au decis să fie parte a UE, 93 la sută din slovaci au votat pentru aderare la UE. Acum, la o distanță de 20 de ani, vedem cum Slovacia s-a transformat economic și social semnificativ. Pentru cetățenii din Slovacia nivelul de bunăstare este în continuare în creștere. Ați beneficiat de acele fonduri structurale, de investiții care au transformat economia Slovaciei și au adus prosperitate tuturor cetățenilor. Slovacia a cunoscut una dintre cele mai rapide creșteri economice din Europa și vedem cum în acești 20 de ani economia a crescut cu mai mult de 80%, salariile oamenilor s-au dublat, au fost create sute de mii de locuri noi de muncă bine plătite, iar nivelul sărăciei s-a redus cu jumătate. Securitatea oferită de aderarea Slovaciei la UE și Zona Euro a încurajat de asemenea investiții străine directe importante, iar ani la rând, Slovacia a fost cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitor”, a spus Dorin Recean.

Șeful Executivului de la Chișinău a remarcat că „vedem cum odată cu aderarea la UE, Slovacia a făcut un salt uriaș înainte, a devenit mai prosperă, mai inovatoare și mai puternică”. „Aceasta este și calea pe care merge și Republica Moldova. Avem un plan pentru Moldova Europeană și continuăm reformele necesare pentru a asigura condiții mai bune de viață pentru cetățeni și pentru a asigura pace și bunăstare. Locul Moldovei este în marea familie europeană și susținerea Slovaciei este importantă și critică pentru noi”, a opinat Dorin Recean.

Dorin Recean a invitat totodată companiile din Slovacia să investească în Republica Moldova. „Suntem aici pentru a întări cooperarea noastră economică. Ne dorim să extindem schimburile comerciale reciproce, în special în sectorul investițiilor prin participarea companiilor slovace la proiecte strategice din Republica Moldova. Vrem să încurajăm investițiile slovace și să creăm un cadru de cooperare care să aducă beneficii ambelor țării. Astăzi am semnat Protocolul de modificare a Convenției bilaterale pentru evitarea dublei impuneri și asta trebuie să aducă mai multă claritate și facilități pentru mediul de afaceri din ambele țări, să colaboreze și să crească schimburile comerciale. Invit investitorii slovaci să analizeze oportunitățile de afaceri din Republica Moldova. Recent, am anunțat o licitație mare pentru energie regenerabilă și avem proiecte de infrastructură unde cred că investitorii și oamenii de afaceri din Slovacia ar avea avantaje competitive”, a specificat Dorin Recean.

Premierul a mulțumit pentru „sprijinul ferm” acordat de Slovacia Republicii Moldova și pentru „parteneriatul nostru de durată”. „Invit fiecare slovac să vină în Republica Moldova să guste din bucatele noastre, să încerce vinurile noastre și să viziteze locurile frumoase care există în Moldova”, a conchis Dorin Recean.

Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde astăzi o vizită de lucru la Bratislava, Republica Slovacă. Programul vizitei de lucru urmărește consolidarea relațiilor moldo-slovace și identificarea noilor oportunități de colaborare în domeniile de interes comun.

img24007095

img24007095

img24007095

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!