ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu, despre sancțiunile impuse de SUA: „Moment important, dacă justiția ar funcționa bine, corupția nu ar fi ajuns la un astfel de nivel”

06:24 | 17.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu apreciază sancțiunile impuse recent de Statele Unite ale Americii (SUA) pentru trei entități și două persoane fizice implicate în acțiunile destabilizatoare în Republica Moldova drept „moment important”, subliniind că atunci când justiția nu funcționează bine, există măsuri la nivel internațional împotriva celor care vor să profite de punctele vulnerabile ale Republicii Moldova, informează MOLDPRES.  

Există unii care vor să cumpere voturile oamenilor, cetățenii însă trebuie să își pună întrebarea de ce se întâmplă acest lucru, de ce unii nu încearcă să obțină voturile prin a spune alegătorilor ce vor să construiască în această țară, cum văd organizarea vieții în societatea noastră. Ei știu că nu vor fi crezuți și că nici nu au ce propune, de aceea ei încearcă cu bani să cumpere voturile. Este o problemă mare, în primul rând o problemă ce ține de justiție, organele de drept, instituțiile statului trebuie să se ocupe de aceste lucruri. Există cazuri investigate însă vedem și nedorința unor judecători de a examina anumite cazuri de corupție a alegătorilor și atunci, vedem că la nivel internațional există mai multe măsuri împotriva celor care vor să profite de punctele vulnerabile ale democrației noastre.

Sancțiunile sunt un moment important, însă dacă justiția ar funcționa bine, corupția nu ar fi ajuns la un astfel de nivel, nu ar fi fost corupție în politică. Am vorbit despre faptul că atunci când există corupție în politică aceasta se răspândește și în alte domenii”, a declarat președinta Maia Sandu într-o ediție specială la postul public de televiziune Moldova 1.

Maia Sandu a insistat pe continuarea reformei justiției, argumentând prin faptul că fără o justiție funcțională Republica Moldova nu se poate dezvolta și nu există nici credibilitate față de țară.

Scrutinele din 20 octombrie - alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor fi exerciții electorale foarte importante, declară Maia Sandu. „Noi ne tratăm cu respect cetățenii și le oferim oportunitatea ca ei să decidă cale de dezvoltare a Republicii Moldova. De aceea, nu pot înțelege de ce există anumiți subiecți care încearcă să le spună să nu iasă la vot. Cei care spun „nu” referendumului își doresc menținerea republicii Moldova în zona gri, acolo unde țara se află deja timp de 30 de ani. Pentru oameni onești, zona gri nu poate oferi nimic bun, pentru hoți - da, aceasta este o zonă bună, ei spală bani, fac corupție și nimeni nu încearcă să le stăvilească activitatea. Noi ne dorim pace. Uniunea Europeană a fost creată pentru a menține pacea pe continent”, a relevat șefa statului.

Cu referire la situația din autonomia găgăuză, Maia Sandu a menționat că în această regiune au fost făcute investiții consistente cu sprijinul partenerilor europeni și că nimeni din reprezentanții autorităților dela Comrat nu le spune locuitorilor de unde vin aceste investiții - peste 12 milioane de euro în ultimii patru ani. „Găgăuzia este controlată de o grupare criminală, noi cunoaștem acest lucru. Sunt sigură că vom reuși să scoatem regiunea din această situație, așa cum am reușit să scoatem țara de sub controlul lui Plahotniuc, dacă vă mai amintiți. Oamenii din Găgăuzia știu că voturile lor sunt cumpărate, ei știu și cât se achită pentru participarea la proteste, dar ei știu și faptul că lucrurile bune se construiesc onest, cu bani murdari nu vor putea fi făcute lucruri serioase”, a opinat președinta 

Totodată, președinta a relevat că în atenția autorităților de la Chișinău se află și locuitorii din stânga Nistrului și că aceștia nu vor avea de suferit în cazul expirării pe 1 ianuarie 2025 a contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina. Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile au elaborate mai multe scenarii, există și un plan pentru a face față crizei energetice, asigurând cu resurse locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice, care au legături cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv eforturile continue de a submina democrația și de a interveni în procesul electoral din Republica Moldova. Sancțiunile au fost anunțate sâmbătă, 14 septembrie, de către secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat eforturile autorităților de la Washington de a sancționa tentativele de subminare a democrației, de interferență în procesul electoral și ingerință externă destabilizatoare. „Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul”, se arată în comunicatul MAE. 

img24007347

img24007347

img24007347

img24007347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!