ANSA avertizează populația să nu cumpere ciuperci de la vânzători neautorizați
11:38 | 18.09.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor care vor să culeagă ciuperci din păduri să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. De asemenea, nu este recomandată achiziționarea ciupercilor din locuri neautorizate, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci este posibilă dacă consumatorii vor ține cont de următoarele recomandări: să procure ciuperci doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător; să evite consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute; să respecte regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.
Specialiștii atenționează cetățenii că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele. Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.