CNAM: Moldovenii care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe an nu sunt obligați să achite prima de asigurare medicală
09:00 | 03.10.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) precizează că cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul anului bugetar nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul respectiv. Precizările vin în contextul unor mesaje false transmise unor cetățeni. Autoritățile analizează posibilitatea unei diversiuni și au inițiat o anchetă, comunică MOLDPRES.
Potrivit CNAM, suma pentru prima de asigurare medicală afișată la accesarea Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay nu este obligatorie, ci reprezintă valoarea calculată la data utilizării serviciului, în caz că cetățeanul aflat în diasporă dorește să se asigure medical.
„Persoanele care sunt interesate să afle informații despre statutul lor în sistemul de asigurare medicală obligatorie ori au întrebări/precizări legate de asigurarea medicală pot accesa pagina web a CNAM la rubrica Servicii, subrubrica Verificarea statutului AOAM, sau pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999”, se spune în comunicatul CNAM.
Ieri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe pagina sa că „în spațiul public au apărut mai multe informații cu referire la apeluri primite de cetățenii din țară sau diasporă, sau notificări de plată generate de sistemul M-pay, cu solicitare de a achita prima de asigurare medicală”.
„Vă informăm că CNAM nu a trimis nicio notificare și nu a generat plăți. Vă îndemnăm să nu accesați linkurile și să nu efectuați nicio plată în urma acestor notificări sau apeluri și să vă informați doar din surse sigure - paginile CNAM și Ministerului Sănătății”, a scris Nemerenco.
În seara zilei de ieri, premierul Dorin Recean, a anunțat că autoritățile au inițiat o anchetă în urma mesajelor false de la CNAM. El a îndemnat cetățenii să nu acceseze linkurile și să nu efectueze nicio plată.
Premierul a menționat că autoritățile analizează posibilitatea unei diversiuni. „Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația”, a anunțat Dorin Recean.
Autoritățile au atenționat miercuri cetățenii despre o nouă schemă de escrocherie prin care anumite persoane se prezintă drept angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) și solicită date bancare sau plata datoriilor legate de asigurarea medicală.