ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USMF „Nicolae Testemițanu” și Agenția ONU pentru Refugiați vor colabora în domeniul integrării academice, sociale și profesionale a refugiaților

10:24 | 10.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a semnat un Memorandum de înțelegere cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova în domeniul predării, cercetării și sensibilizării societății. Documentul a fost semnat de rectorul universității Emil Ceban și Bertrand Blanc, reprezentant al UNHCR în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Rectorul Emil Ceban a menționat că USMF „Nicolae Testemițanu” este onorată să facă parte din rețeaua academică a Centrului Sergio Vieira de Mello (SVMC) și își asumă să abordeze problema emigrării forțate prin implicarea în activități de cercetare, predare și informare a comunității. „Prin semnarea Memorandumului de înțelegere, ne angajăm să promovăm și să diseminăm dreptul internațional umanitar, drepturile omului și dreptul internațional al refugiaților, precum și să organizăm activități menite să integreze tema refugiului în programa academică și în serviciile comunitare. Încheierea acestui parteneriat ne va permite să dezvoltăm împreună activități ce ar facilita integrarea academică, socială și profesională a refugiaților, cum ar fi acțiuni de instruire, cercetare și sensibilizare comunitară”, a spus Emil Ceban.

„Prin semnarea acestui memorandum, ne angajăm să extindem munca noastră în abordarea strămutării forțate prin elaborarea și implementarea programelor academice, de cercetare și a altor activități de sensibilizare. Sergio Vieira a fost un diplomat al Națiunilor Unite care a inițiat discuția cu Guvernul Republicii Moldova privind aderarea sa la Convenția privind Refugiații din 1951 și trebuie să continuăm să ne unim eforturile în protejarea refugiaților în fiecare zi”, a afirmat Bertrand Blanc, reprezentantul UNHCR în țara noastră.

În baza documentului, universitatea se angajează să dezvolte cel puțin trei acțiuni legate de predare, cercetare, sensibilizare comunitară (inclusiv admiterea facilitată și burse) și advocacy, așa cum este indicat în termenii de referință ai catedrelor De Mello, și să prezinte UNHCR un raport anual privind activitățile realizate, conform planului de lucru pentru o perioadă de doi ani.

În cadrul parteneriatului, părțile își propun să organizeze în comun cel puțin o activitate pe an. Totodată, UNHCR va oferi suport în colectarea de fonduri pentru proiectele Catedrei De Mello, cu condiția ca proiectul să fie înaintat inițial spre examinare. La cerere și în funcție de caz, UNHCR va furniza o scrisoare de sprijin universității pentru proiectele Catedrei De Mello.

Rețeaua academică a Catedrei Sergio Vieira de Mello (SVMC) este un parteneriat între UNHCR și universități/instituții academice, care se angajează să abordeze problema strămutării forțate prin implicarea în activități de cercetare, predare și informare a comunității. 

În prezent, rețeaua SVMC este stabilită în cinci țări - Brazilia, Costa Rica, Republica Dominicană, Etiopia și Regatul Unit. Anual, fiecare rețea națională SVMC organizează o conferință academică pentru a discuta bunele practici de incluziune educațională a refugiaților și apatrizilor și pentru a împărtăși realizările academice ale instituțiilor membre SVMC, cu sprijinul logistic și financiar al UNHCR.

img24003419

img24003419

img24003419

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!