ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vladimir Bolea, invitat să identifice noi direcții de cooperare și parteneriat între Kazahstan şi R. Moldova

10:32 | 11.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a fost invitat să participe în luna iunie la o masă rotundă dedicată identificării noilor direcții de cooperare și parteneriat între Kazahstan şi Republica Moldova. Invitaţia a fost lansată în cadrul întrevederii de ieri a oficialului cu ambasadorul Republicii Kazahstan la Chișinău, Almat Aidarbekov, transmite MOLDPRES.

Părţile au subliniat angajamentul comun de a explora noi oportunități și de a consolida cooperarea bilaterală, în special pentru amplificarea schimburilor comerciale cu produse agricole.

„Moldova are potențialul de a oferi Kazahstanului produse agricole de înaltă calitate, cum ar fi vinurile, divinurile, produsele lactate ș.a. Prin urmare, ne dorim să construim și să consolidăm aceste legături economice, recunoscând potențialul enorm și beneficiile pe care cooperarea noastră le poate aduce ambelor națiuni”, a menționat Vladimir Bolea.

În februarie curent, Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a dat aviz consultativ pentru inițierea negocierilor în scopul încheierii unui nou tratat de colaborare a Republicii Moldova cu Republica Kazahstan.

În tratat vor fi stipulate direcțiile prioritare de colaborare bilaterală dintre Moldova și Republica Kazahstan, inclusiv în domeniul comercial-economic și cel investițional. Totodată, tratatul prevede desfășurarea consultărilor, inclusiv la nivel înalt, pe subiecte actuale de pe agenda bilaterală și cea internațională. Printre acestea figurează domeniul securității regionale și internaționale, precum și cooperarea în cadrul OSCE sau în Consiliul Europei. Tratatul se va încheia pe o perioadă de zece ani, iar valabilitatea acestuia va putea fi extinsă automat.

img24003451

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!