ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM: Inflația media anuală va fi de 5% în 2024 și 4,6% în anul 2025

20:30 | 14.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Rata anuală a inflației va continua să scadă ușor în primul trimestru de prognoză, după care va spori până la începutul anului viitor, ulterior va înregistra o diminuare nesemnificativă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV 2025, când va spori neînsemnat. Datele au fost prezentate astăzi de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, care a făcut public Raportul asupra inflației, transmite MOLDPRES.

„Pe parcursul orizontului de prognoză, rata anuală a inflației va oscila în proximitatea țintei de 5,0 la sută și se va menține în intervalul de variație. Rata anuală a inflației de bază va continua traiectoria ascendentă pe parcursul primelor două trimestre de prognoză, după care se va diminua spre finele perioadei de prognoză, cu excepția ultimului trimestru, când va crește ușor”, este precizat în raport. 

Potrivit BNM, rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4% în trimestrul I al anului 2025 și valoarea minimă de 3,5% în trimestrul III 2025. Inflația media anuală va fi de 5% în 2024 și 4,6% în anul 2025.

Datele BNM mai relevă că ritmul anual al prețurilor produselor alimentare va avea o tendință relativ stabilă pe întreaga perioadă de prognoză. Totodată, rata anuală a prețurilor reglementate va continua să scadă în primul trimestru de prognoză, după care va avea o tendință ascendentă până la începutul anului viitor, urmată de o diminuare continuă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV 2025, când va crește neesențial. Ritmul anual al prețurilor la combustibili își va continua tendința ascendentă până la finele anului curent, după care se va diminua spre sfârșitul perioadei de prognoză, precizează BNM.

img24003503

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!