ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Localităţile de frontieră din sud-estul R. Moldova și regiunea Odesa, Ucraina accelerează transformările digitale, pregătindu-se pentru aderarea la UE

13:34 | 23.05.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Mai multe primării din ţara noastră participă la Conferința regională „Hubul Tehnologic Basarabean - Motorul Transformării Digitale înainte de Aderarea la UE a teritoriilor administrative de frontieră din sud-estul Republicii Moldova și regiunea Odesa, Ucraina”, care se desfășoară în perioada 23-24 mai 2024. Evenimentul are loc pe teritoriul Pensiunii Eco-agroturistice „Frumuşica Nova” din comunitatea Borodino, raionul Bolgrad, transmite MOLDPRES.

Scopul conferinței constă în evaluarea rolului huburilor tehnologice în accelerarea transformării digitale a regiunilor de frontieră, pregătindu-le pentru aderarea la Uniunea Europeană. Forumul a reunit oficialități locale şi regionale, experți, lideri locali și reprezentanți ai sectorului tehnologic pentru a discuta și împărtăși bune practici și inovații ce pot impulsiona dezvoltarea socio-economică a acestor zone.

„În cei doi ani care au trecut de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, atât în Ucraina, cât şi în Republica Moldova, am înţeles că singura cale corectă este aderarea europeană. Doar în spaţiul european fiecare entitate naţională poate beneficia de drepturi, ordine, regulă, legalitate şi oricine are posibilitate să-şi păstreze identitatea naţională. Or, transformările digitale ne vor face mai competitivi în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat în debutul conferinţei Ivan Kiusse, gazda evenimentului, şeful administraţiei Borodino.

Prezenţi la eveniment, reprezentanţi ai primăriilor satelor de la frontiera sud-est din ţara noastră, din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni, APL-urilor ucrainene, reprezentanţi ai mediului ştiinţific, precum şi celui de afaceri, din ambele ţări, au examinat posibilităţile şi beneficiile unui nou proiect ce prevede constituirea Euroregiunii Bugeac, cu o ulterioară consolidare, dezvoltare şi extindere inclusiv a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) din reţeaua LEADER, formate în regiune.

În altă ordine de idei, participanţii la conferinţă au estimat că factorul culturii joacă un rol esențial în procesul de transformare digitală. „Valorile, tradițiile și obiceiurile locale influențează modul în care noile tehnologii sunt adoptate și integrate în viața comunității. Prin păstrarea și promovarea identității culturale, transformarea digitală poate deveni un proces inclusiv și sustenabil, care respectă diversitatea și specificitatea fiecărei regiuni. În plus, cultura stimulează creativitatea și inovația, elemente cheie pentru dezvoltarea tehnologică și economică. Astfel, implicarea activă a comunităților culturale și valorificarea patrimoniului cultural local sunt fundamentale pentru succesul transformării digitale”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Valeria Suruceanu, manager al Muzeului de Istorie din Chişinău, speaker în cadrul evenimentului.

„Hubul Tehnologic Basarabean - Motorul Transformării Digitale înainte de Aderarea la UE a Teritoriilor Administrative de Frontieră din sud-estul Republicii Moldova și regiunea Odesa, Ucraina” este organizat de autorităţile din Ucraina, Clusterul de agrement agroturistic Frumuşica-Nova, compania ESRI ArcGIS, cu sprijinul partenerilor, naţionali şi internaţionali.

Corespondent Lilia Grubîi, Ucraina

img24003812

img24003812

img24003812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!