ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Lituania au semnat două Acorduri privind schimbul și protecția informațiilor clasificate, cooperarea tehnică și financiară

13:34 | 28.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Lituania au semnat astăzi Acordurile interguvernamentale privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate, cooperarea tehnică și financiară. Documentele au fost semnate la Vilnius de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, și omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cele două Acorduri vor contribui la schimbul de informații clasificate și vor spori comunicarea între instituțiile statului în domeniul social și economic.

„În cadrul întâlnirii, am avut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de impulsionare a cooperării bilaterale și schimburilor comercial-economice, situația de securitate din regiune, în contextului războiului împotriva Ucrainei, precum și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, etc. Lituania este un partener apropiat al țării noastre în promovarea democrației, integrării europene și lupta împotriva amenințărilor hibride – lucru pentru care suntem foarte recunoscători. Am mulțumit pentru faptul că, autoritățile lituaniene sprijină Republica Moldova să implementeze proiecte benefice pentru cetățeni, dar și pentru schimbul de experiență în domeniul integrării europene”, a spus vicepremierul Mihai Popșoi.

La rândul său, Gabrielius Landsbergis a reiterat susținerea Lituaniei pentru implementarea agendei de reforme a țării noastre, dar și pentru inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat posibilitatea desfășurării, până la sfârșitul anului, a următoarei ședințe de consultări politice între ministerele afacerilor externe.

Vicepremierul Mihai Popșoi întreprinde astăzi o vizită de lucru în Lituania, la invitația omologului lituanian, Gabrielius Landsbergis. Agenda include întrevederi cu președintele Seimas-ului, președinții Comitetelor parlamentare pentru politică externă și economie, cancelarul Guvernului, viceministrul apărării naționale și consilierul-șef pentru politica externă al Președintelui Republicii Lituania.

img24003951

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!