ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost organizată în premieră Conferința Internațională – „Aviation–Event 2024 RMO”

13:44 | 30.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Aeroportul Internațional Chișinău a găzduit astăzi, în premieră, un eveniment, considerat cel mai important în domeniul aviației - Conferința Internațională – „Aviation–Event 2024 RMO”, cu genericul „Perspective și provocări ale Aviației Republicii Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană”, transmite MOLDPRES.

„Sper ca acest eveniment să devină o tradiție pentru sectorul aviației naționale. Republica Moldova este cunoscută ca o țară mică cu o inimă mare, asta pot spune și despre Aeroportul Internațional Chișinău – este un aeroport mic cu un potențial mare”, a declarat în discursul său Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Oficialul a îndemnat participanții „să se bucure de acest eveniment unic pentru Republica Moldova, prin care au ocazia să cunoască industria aviației din țara noastră, precum și oamenii ai căror ospitalitate este renumită în întreaga lume”.

După ce a revenit în gestiunea statului, Aeroportul Internațional Chişinău a înregistrat mai multe progrese în reabilitarea infrastructurii. Este vorba de restaurarea pistei principale, achiziționarea a noi echipamente pentru întreținerea acesteia. De asemenea, urmează să fie construită o parcare cu 260 de locuri și se va lucra la modernizarea rețelei de alimentare cu energie electrică.

O noutate în cadrul conferinței a fost anunțul ministrului Spînu despre elaborarea studiului de fezabilitate, cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale, pentru construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău. În urma unei analize preliminare, ministrul susține că acesta va avea o capacitate de a primi peste 5 milioane de pasageri anual. Finalizarea studiului de fezabilitate este preconizată pentru finele anului curent.

Referindu-se la viitorul sectorului aviatic al Republicii Moldova, Andrei Spînu a accentuat că acesta este unul la început de cale, fapt care constituie un avantaj. „Scopul nostru este să modernizăm infrastructura, să lansăm rute directe la preț accesibil pentru cetățenii noștri de acasă dar și din diasporă, dar și să aliniem legislația națională la cea europeană”, a estimat şeful MIDR.

Conferința Aviation Event a adunat împreună profesioniști la nivel internațional, lideri mondiali ai industriei aviației, experți, jurnaliști din toate colțurile lumii, directori de companii aeriene și aeroporturi din Europa.

 

 

img24004046

img24004046

img24004046

img24004046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!