ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zi de doliu: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

09:02 | 06.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949. În capitală sunt organizate mai multe evenimente, expoziții și depuneri de flori pe Aleea Gării, comunică MOLDPRES.

La evenimentul organizat pe Aleea Gării a fost prezentă conducerea țării, dar și invitați din România.

În același timp, în Piața Marii Adunări Naționale a fost lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție. În acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane este amenajată o bibliotecă cu cărți despre acele evenimente triste, iar vizitatorii vor putea găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.

Persoanele care vor vizita expoziția din centrul capitalei vor fi însoțite de istorici și ghizi. Datorită elementelor de realitate virtuală, expoziția va putea fi văzută din orice colț al Republicii Moldova, dar și din afara țării, prin scanarea unui QR-cod.

Și în clădirea Legislativului a fost inaugurată o expoziție în memoria victimelor deportărilor staliniste. Printre exponate se numără documente de arhivă și obiecte care aparțin deputatei Valentina Ghețu, născută în Siberia într-o familie de deportați.

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit 36 mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.

img24005103

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!