ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultori din R. Moldova se află în Germania și Austria pentru a explora modelele Camerelor Agricole din aceste ţări

12:20 | 03.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Zece agricultori din Republica Moldova se află într-o vizită de studiu în Germania și Austria, pentru a explora modelele Camerelor Agricole din aceste ţări, transmite MOLDPRES.

„Veți avea ocazia să discutați cu agricultorii care și-au construit succesul în baza colaborării și sprijinului oferit de Camerele Agricole. Vă încurajez să adresați cât mai multe întrebări, să observați modul în care funcționează și sunt organizate aceste structuri și să vă gândiți la modalitățile prin care aceste modele pot fi adaptate și implementate în Republica Moldova. Vă aștept să reveniți cu idei noi și o viziune clară despre cum putem moderniza și dezvolta agricultura noastră”, le-a spus fermierilor ieri, înainte de a porni la drum, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Agenda delegaţiei moldoveneşti a început astăzi cu o vizită la agricultorul Friedrich von Scherenberg, membru al Camerei Agricole germane, pentru a se familiariza cu experiența și tehnologiile utilizate de acesta.

Friedrich von Scherenberg cu fiul său gestionează circa 400 de hectare de teren, moștenite de la străbunei, pe care cultivă cartofi, rapiță, porumb, sfeclă de zahăr, mazăre și lucernă. De asemenea, ține câteva bovine, rasa Scottish Highland și păstrează peste 20 de hectare de teren în repaus pentru a lăsa pământul să se odihnească. Cu un potențial de a iriga circa 70% din teren, Friedrich irigă în prezent doar 25%, utilizând ape subterane și de suprafață.

Friedrich von Scherenberg este și președintele grupului de lucru regional Köln-Aachen, un grup fondat în urmă cu 75 de ani și format din 25 de companii, cu 29 de membri care gestionează în total 7000 de hectare. Grupul face parte din Camera Agricolă.

“Membrii grupului discută transparent, oferindu-și consultanță reciproc, estimând împreună investițiile și profiturile, fără niciun secret. În Germania, toate fermele sunt membre ale Camerelor Agricole, conform reglementărilor naționale”, indică Ministerul Agriculturii de la Chişinău.

Tot astăzi, agenda prevede și o vizită la Camera Agricolă din Saxonia Inferioară. Vizita delegației a fost posibilă grație suportului financiar oferit de proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură - APD Moldova și de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova.

Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern în primăvara anului curent, în Republica Moldova vor fi create camere agricole - un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Camerele agricole vor fi organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență.

 

 

img24004140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!