ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ofițerii de investigații au ridicat circa 3 mln de lei care ar fi destinați „finanțării ilegale a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor”

13:55 | 03.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Polițiștii au ridicat sume de bani, în diferită valută, în valoare de circa 3 milioane de lei destinați finanțării ilegale a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Ofițerii de investigații, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au descins săptămâna trecută cu 30 de percheziții la domicilii și la schimburi valutare care ar fi implicate în schema de finanțare, informează MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), acțiunile s-au desfășurat în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor. „Acesta, împreună cu alți reprezentanți ai grupului criminal, ar fi organizat o schemă nouă de introducere în țară a valutei străine - dolari SUA”.  

În cadrul documentării, s-a stabilit că începând cu luna aprilie 2024 și până în prezent, Ilan Șor ar organiza periodic în orașul Moscova din Federația Rusă diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia, iar ca urmare ar fi fost creat un bloc politic „Victorie”, unde au participat mai multe persoane afiliate formațiunilor politice și grupului criminal. La fel, periodic s-ar fi organizat presupuse forumuri sau ședințe politice cu reprezentanții formațiunilor politice afiliate lui Șor în orașul Moscova, care sunt utilizați în calitate de curieri.

„Responsabilii din cadrul grupului criminal organizat identificau persoane care de regulă sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară și le propuneau să se deplaseze la Moscova pentru o sumă de 150 – 200 dolari SUA, după care centralizat le cumpărau bilete de avion. În orașul Moscova erau cazați în diferite hoteluri, participau la o ședință prezidată de Ilan Șor, după care persoane necunoscute curierilor repartizau plicurile cu sume de bani cuprinse între 2 000 – 12 000 de dolari. Pe fiecare plic era indicată suma de bani și familia persoanei care are rol de președinte de sector în cadrul formațiunilor politice afiliate lui Șor, ce coincide cu numărul secției de votare în raza căreia activează”, a precizat IGP.

La fel, în cadrul ședințelor, curierii au mai primit un pachet ce conținea: un pix, carnet, cană, maiouri cu inscripția „victorie” și telefoane de model POCO. Ulterior, aceștia au fost instruiți cum să se comporte în caz că vor fi verificați la aeroport sau interogați de organele de drept ale Republicii Moldova.

„Din motiv că o parte din bani au fost ridicați la Aeroportul Internațional Chișinău de către organele de drept, la ultimele ședințe curierii au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de „transferuri rapide” sau direct pe conturile de card. La întoarcere în țară,  o parte din bani au fost împărțiți la activiștii din subordine, iar o parte - transmiși reprezentanților formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Costul pentru deplasarea unui curier (transport avia, cazare, cadourile) ar constitui suma de 1 000 – 1 500 de euro”, a anunțat IGP.

La finele lunii aprilie curent, organele de forță au ridicat peste 20 milioane de lei în urma desfășurării a 135 de percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău și 27 percheziții pe teritoriul țării. Banii au fost introduși în Republica Moldova prin contrabandă de mai mulți curieri și erau destinați pentru finanțarea ilegală a unor partide politice din surse tenebre, în interesul unui grup criminal.

img24004146

img24004146

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!