ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu va retrage distincțiile de stat și gradele militare ale generalului Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Naționale

12:51 | 05.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Şefa statului Maia Sandu, comandant Suprem al Forțelor Armate, va retrage distincțiile de stat și gradele militare ale fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, generalul Igor Gorgan. Despre acest lucru a declarat astăzi Adrian Băluțel, șef al Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, ca reacţie la informațiile difuzate de o publicație internațională, potrivit căreia, acesta ar fi livrat informații serviciilor secrete ale Federației Ruse, transmite MOLDPRES.

„În legătură cu investigația apărută într-o publicație internațională, facem următoarele precizări: astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021, această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”, a anunţat Băluţel.

Potrivit șefului Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. „Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a explicat oficialul.

O investigaţie făcută astăzi publică de The Insider, cu trimitere la o corespondenţă dintr-o reţea de socializare a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu presupusul său curator din serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, Alexei Makarov, indică asupra unei colaborări strânse dintre aceştia. Potrivit sursei citate, Gorgan îi raporta cu regularitate despre situaţia politică din Moldova, transmiţând date privind vizitele la Chişinău ale reprezentanţilor Ministerului Apărării din Ucraina, precum şi achiziţiile de armament pentru armata ucraineană. În 2021, Gorgan a fost demis din funcţie, iar din iulie 2023 activează în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. „Folosindu-se de vechile relaţii în Ministerul Apărării din Republica Moldova, Gorgan rămâne a fi un important informator al serviciilor secrete ruse”, scrie The Insider.

img24004208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!