ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat volumul „Anton Mater: Ispitele scenei și ale ecranului” de Violeta Tipa

14:58 | 05.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a fost lansat studiul monografic „Anton Mater: Ispitele scenei și ale ecranului”, semnat de cercetătoarea Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, informează MOLDPRES.

Evenimentul, moderat de scriitorul Ivan Pilchin, a reunit savanți, cineaști, filmologi, scriitori și oameni de cultură. La manifestare au fost prezenți și admiratori ai creației cunoscutului artist plastic, regizor și pictor-scenograf Anton Mater, precum și rude ale acestuia.

În debutul manifestării, Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a subliniat că lucrarea este un efort al instituției de a redescoperi personalitatea notorie a lui Anton Mater. Directorul a precizat că editarea studiului a fost posibilă grație unei investiții făcute de Primăria Chișinău.

Volumul a fost elaborat de Biblioteca de arte „Tudor Arghezi”, filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Lucrarea prezintă o imagine complexă a lui Anton Mater prin prisma activităților sale diverse, a operelor rămase, precum și a mărturiilor celor care l-au cunoscut și au colaborat cu el. Studiul se remarcă prin documentarea profundă și prin valorificarea arhivei personale a familiei Mater.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, a menționat că Anton Mater a fost unul dintre cei mai mari scenografi în domeniul teatrului și cel al cinematografiei. „Începând cu anul 1947, Anton Mater a lucrat la Studioul „Moldova-Film”. Este o carte necesară mai cu seamă pentru studenți, care vor să afle mai multe despre filmul de animație. Anton Mater a educat și instruit mai mulți discipoli, unul dintre aceștia fiind Constantin Balan, autorul serialelor de animație despre Guguță. Violeta Tipa este o cercetătoare dedicată în special filmului de animație și de fiecare dată reușește să ne uimească cu noile sale apariții editoriale pe tematica filmului”, a precizat Virgiliu Mărgineanu.

Anton Mater a fost un artist plastic de excepție, pictor-scenograf, regizor, Maestru Emerit în Artă. De-a lungul a cinci decenii de activitate, el a pus bazele scenografiei în teatru (14 spectacole), a contribuit semnificativ la dezvoltarea scenografiei în filmul moldovenesc (20 de filme de acțiune) și a creat o serie de peisaje și portrete în cele mai diverse tehnici. Numele lui Anton Mater rămâne în istoria artelor naționale ca fondator al animației moldovenești și regizor al primelor filme cu păpuși.

Violeta Tipa, autoarea studiului monografic, s-a născut în 1965 în orășelul Cupcini, raionul Edineț. Este doctor în studiul artelor, cercetător, filmolog și membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova. În prezent, activează ca cercetător științific coordonator și șefă a Secției Arte audiovizuale la Institutul Patrimoniului Cultural.

Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar „Anton Mater", care a oferit o imagine cuprinzătoare a vieții și operei acestui artist remarcabil.

 

img24004213

img24004213

img24004213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!