ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO IGSU a lansat campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală

14:23 | 05.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat astăzi  campaniei de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc la stația de salvare nr.2 din parcul „La izvor” din capitală. În timpul acțiunii, salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații demonstrative pe lac. Totodată, specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru oameni în vederea evitării incidentelor pe apă, iar paramedicii SMURD au demonstrat manevrele de resuscitare și au explicat tehnici de prim ajutor în caz de înec.

„În perioada estivală oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de siguranță în apă și în preajma bazinelor acvatice din țară. IGSU avertizează cetățenii că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare. La fel, în vederea evitării tragediilor, scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile se interzice. Totodată, potrivit specialiștilor, consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară prezintă pericol pentru viață și sănătate. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec”, a precizat instituția.

De asemenea, în perioada vacanței de vară, maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Conform IGSU, în ultimii patru ani, s-a atestat o descreștere a cazurilor de înec de la 85 de persoane în anul 2019, la 38 de persoane în anul 2023. Cele mai multe cazuri de înec sunt înregistrate în perioada estivală, în special în zilele de odihnă. De la începutul acestui an, 17 persoane, printre care trei minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Republica Moldova.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale. Acțiunea are drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și maturilor. 

img24004214

img24004214

img24004214

img24004214

img24004214

img24004214

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!