ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi artiști plastici din Italia și-au expus lucrările la Chișinău

18:15 | 05.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. O expoziție de grup a artiștilor plastici Rinaldo Novali (Italia) și Valeriu Paladi (originar din Republica Moldova) a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 37 de lucrări, dintre care 25 – semnate de Valeriu Paladi și 12 – de Rinaldo Novali.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că sunt doi artiști remarcabili - Rinaldo Novali și Valeriu Paladi, acesta din urmă fiind elevul din studenție al lui Rinaldo Novali la Academia de Arte Frumoase din Bologna. „Doi artiști care sunt diferiți, dar ambii sunt orientați într-o zonă a abstractului. Este o expoziție care sunt sigur că se va bucura de interes, pentru că este un nivel excepțional de construcție estetică, în primul rând, dar și de încărcătură spirituală. De aceea cred că expoziție va fi una dintre cele mai vizitate în următoarele  zile”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a afirmat că expoziția ne aduce în prim-plan arta abstractă, o artă care s-a consacrat pe parcursul secolului XX, dar care rămâne contemporană, actuală și cu noi posibilități de exprimare. „Dacă am descifra viziunea plastică a contemporanului nostru, am regăsi trasee și interferențe cu europeano-occidentală și mă gândesc aici la formulele abstracției geometrice. Aceste viziuni par atât de consacrate, dar de fiecare dată ne dăm seama că există o zonă, un spațiu care este încă liber și el mai permite interpretări. Este o expoziție interesantă din punct de vedere estetic. Geometria ca o formă de expresie și de exprimare a divinității, a sacrului capătă aici conotații fizice, întrupate în aceste lucrări”, a remarcat Florina Breazu.

Rinaldo Novali s-a născut la Lizzano in Belvedere la 5 decembrie 1952, unde locuiește în prezent. „La Bologna, predarea picturii, înțeleasă și ca arte vizuale în Academiile de Arte Plastice din Torino, Carrara și Bologna, mi-a oferit o mare bucurie, la aceasta din urmă în aceeași clasă în care fusesem student și asistent al profesorului Concetto Pozzati. Ar fi numeroase expoziții demne de menționat, atât individuale, cât și de grup, curatoriate de critici de renume internațional. Am avut onoarea de a expune în spații naționale și internaționale foarte prestigioase. Picturile mele se găsesc în importante colecții publice și private. Aș dori să menționez doar trei expoziții: Pictura în Europa, Brațul Carol cel Mare, Piața Sf. Petru, Cetatea Vaticanului; apoi, expoziția personală de la Paris Le Bateau Lavoir, în fostul atelier al lui Picasso și în final antologica Rinaldo Novali 1982-2007 din Cherasco, la Palazzo Salmatoris. Participarea la Bienala de Pictură de la Chișinău în 2011, 2013, 2015, 2021. Bienala de la Ankara 2005. Bienala de la Milano 1984”, a afirmat Rinaldo Novali.

Valeriu Paladi s-a născut în data de 3 martie 1968, în localitatea Sărata Veche, raionul Fălești, Republica Moldova. Actualmente locuiește și activează în comuna Molinella, regiunea Bologna, Italia. Din anul 1997 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Formarea sa, de artist plastic-pictor, a început la Școala de Arte Plastice I. Repin din Chișinău (1988), a continuat apoi în cadrul Academiei de Arte de la București, Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură, clasa profesorului Horea Paștina (1996) și la Academia de Arte Frumoase din Bologna, studii de pictură, clasa profesorului Rinaldo Novali (2014). Pe parcursul carierei sale artistice, Valeriu Paladi a organizat câteva expoziții personale: la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Galeria Municipală, Sala Rosa din Budrio, la Casa Vernescu din București, instituții care au găzduit cu generozitate creația pictorului. Implicarea sa artistică s-a manifestat și prin participarea la expoziţii de grup, organizate la Muzeul Național de Artă al Moldovei (Bienala Internaţională de Pictură) Chişinău, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, la Muzeul Francesco Gonzaga din Mantova, la Muzeul Civilizației Romane din Roma. Creațiile lui Valeriu Paladi se regăsesc, de asemenea, în colecții particulare din țară și din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la 7 iulie.

 

 

img24004220

img24004220

img24004220

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!