ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Apărării, despre investigația care îl vizează pe generalul Gorgan: „Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”

21:34 | 05.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Apărării a anunțat astăzi că toate informațiile care au apărut în investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan, sunt atent verificate și analizate de specialiștii ministerului în cooperare cu alte instituții ale statului, comunică MOLDPRES. 

„Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, a precizat Ministerul Apărării.

Instituția a menționat că „acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi”.

Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.

„Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor”, a menționat Ministerul Apărării.

O investigaţie făcută astăzi publică de The Insider, cu trimitere la o corespondenţă dintr-o reţea de socializare a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu presupusul său curator din serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, Alexei Makarov, indică asupra unei colaborări strânse dintre aceştia. Potrivit sursei citate, Gorgan îi raporta cu regularitate despre situaţia politică din Moldova, transmiţând date privind vizitele la Chişinău ale reprezentanţilor Ministerului Apărării din Ucraina, precum şi achiziţiile de armament pentru armata ucraineană.

După publicarea informației, președinția a anunțat că șefa statului Maia Sandu, comandant Suprem al Forțelor Armate, va retrage distincțiile de stat și gradele militare ale fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, generalul Igor Gorgan.

Totodată, în seara zilei de astăzi, în presă au apărut informații potrivit cărora fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, a fost suspendat din funcția de șef al securității Oficiului Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) Moldova, agenția ONU pentru refugiați.

 

img24004231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!