ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Forum moldo-chinez desfășurat la Chișinău. 19 companii din China descoperă oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova

08:58 | 07.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Reprezentanții ai 19 companii din China au sosit la Chișinău pentru a participa la un Forum de Cooperare pentru Investiții China-Republica Moldova și a descoperi oportunitățile investiționale ale țării noastre. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a afirmat că există un potențial mare pentru dezvoltarea cooperării economice dintre cele două state, iar dialogul poate fi intensificat prin eforturi comune, transmite MOLDPRES.

Forumul a reunit oameni de faceri din Republica Moldova, oficiali și o delegație economică alcătuită din 19 companii chineze de prestigiu din diverse sectoare precum infrastructură, energie regenerabilă, agricultură, finanțe și bănci, logistică internațională și construcții.

În deschiderea forumului, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a subliniat importanța dezvoltării mecanismelor de cooperare între cele două țări, menționând despre existența mai multor oportunități în acest sens.

„Relațiile dintre China și Republica Moldova rămân la un nivel înalt. Există un potențial mare pentru dezvoltarea cooperării noastre economice. Cu toate acestea, vedem puține investiții reciproce, în special în ceea ce privește cooperarea în comun a întreprinderilor sau proiectelor mari. Pentru a îmbunătăți această situație, este necesar ca autoritățile și întreprinderile competente din ambele părți să consolideze contactele și comunicarea. În acest scop, Ambasada Chinei a organizat o delegație chineză formată din 19 companii care vizitează Moldova. Aceasta este cea mai mare delegație de întreprinderi chineze de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova în urmă cu 32 de ani. Sper și cred că ambele părți am putea profita de această oportunitate pentru a aprofunda înțelegerea, a stabili contacte și a explora cooperarea. Ambasada Chinei va continua să depună eforturi neîncetate pentru a promova cooperarea economică între China și Moldova”, a afirmat oficialul. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie al Republicii Moldova, Sergiu Harea, a evidențiat în discursul său importanța economiei chineze pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. „Suntem onorați de vizita delegației chineze și sperăm ca relațiile comercial-economice cu China să fie într-un trend ascendent. Aș remarca câteva domenii de interes pentru noi: infrastructura și energia regenerabilă, oportunități de cooperare care pot ajuta ambele medii de afaceri de a reduce deficitul comercial”, a spus Sergiu Harea.

Șeful Cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Serghei Diaconu, a comunicat că Republica Moldova oferă oportunități excelente pentru investiții și oricine este invitat să investească în țara noastră, iar autoritățile au întreprins în ultimii ani mai multe acțiuni și reforme pentru ca țara noastră să devină o destinație atractivă pentru investiții.

Forumul s-a încheiat cu o sesiune B2B, oferind participanților ocazia de a discuta direct și de a identifica noi oportunități de afaceri și colaborare.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. Conform datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2023, exportul mărfurilor din Republica Moldova către Republica Populară Chineză a însumat cifra de 7,87 milioane dolari SUA, volumul de mărfuri importate a constituit valoarea de 1,01 miliarde dolari SUA.

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

img24004265

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!