ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost comemorat poetul Mihai Eminescu, la 135 de ani de la trecerea sa în eternitate

20:01 | 07.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Muzeul Național al Literaturii Române din București a organizat astăzi la Chișinău, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, pentru a comemora 135 de ani de la moartea poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu, o serie de evenimente de amploare, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova și Romfilatelia, informează MOLDPRES.

Primul eveniment – Sesiunea comemorativă – s-a desfășurat în Sala galbenă a MNLR, la care au participat acad. Mihai Cimpoi, acad. Mircea Dumitrescu, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prof. univ. dr. Nicolae Brânzea, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, dr. Virgil Ștefan Nițulescu, prof. dr. Mihail Neanu, prof. univ. dr. Maria Șleahtițchi, moderatoarea evenimentului.

Solicitat de agenție, acad. Mihai Cimpoi a menționat că în cadrul sesiunii s-a vorbit despre modul în care se editează opera lui Eminescu, despre cele 38 de volume ale caietelor lui facsimilate. „S-a mai vorbit despre faptul că edițiile Eminescu au devenit deja rarități bibliografice și că e nevoie de o nouă ediție, care să țină cont de acum de tot ce s-a făcut în materie de eminescologie, de receptare a lui Eminescu, de stabilirea unor norme unice de transcriere a textelor, nu după cum i e se pare unui eminescolog sau altul. Și bineînțeles, s-a discutat despre necesitatea cunoașterii lui, care pune probleme actuale și astăzi: problema valorilor, problema păcii, problema educației, problema adevărului și a tuturor valorilor”, a subliniat acad. Mihai Cimpoi.

La rândul său, directoarea MLNR Maria Șleahtițchi, a afirmat că Mihai Eminescu trebuie comemorat prin lectura operei sale. „Este singurul și cel mai valabil principiu de a te apropia de opera unui scriitor. Avem o colaborare frumoasă colaborare cu domnul director al Muzeului Național al Literaturii Române, profesor universitar Ioan Cristescu. S-a discutat și despre necesitatea editării unor scriitori români valoroși din stânga Prutului”, a precizat Maia Șleahtițchi.

La rândul său, primarul comunei Dumbrăveni/Suceava, Ioan Pavăl a spus că în localitatea pe care o conduce este organizat Festivalul „Mihai Eimescu”, ajuns la ediția a XVII-a, în care este implicată Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, care funcționează sub egida celor două academii. În plus, Primăria Dumbrăveni sprijină financiar Congresul mondial al eminescologilor de la  Chișinău, care au ajuns la ediția a XIII-a  și la care au participat până în prezent eminescologi din 54 de țări.

În după-amiaza zilei, sesiunea a continuat la Universitatea de Stat din Moldova. Potrivit directorului Muzeului național al Literaturii Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu fiecare națiune are nevoie de un erou, iar un asemenea erou desăvârșit este Mihai Eminescu.

Solicitat de MOLDPRES, rectorul USM, Igor Șarov a spus că de Eminescu trebuie să ne amintim și să-i studiem opera lui nu numai de ziua nașterii și morții lui, dar pe parcursul întregii noastre vieți. În context, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, că pe Eminescu trebuie să-l sărbătorim în fiecare zi și, în permanență, să susținem aceste valori care ne unesc.

La sfârșitul zilei, la Muzeul Național al Literaturii Române a avut loc vernisajul expoziției documentare „Mihai Eminescu. În mine bate inima lumii”, prezentarea panoului filatelic și a unui album Romfilatelia. De rând cu alți oaspeți, la eveniment a participat prof. univ. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidențial al Președintelui  României, Adrian Dupu, secretar de stat DRRM, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general MNLR București și Cristina Popescu, director Romfilatelia, vicepreședintele AȘM, scriitorul Ion Hadârcă și alte personalități din domeniul culturii.

img24004289

img24004289

img24004289

img24004289

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!