ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vladimir Bolea: „Anul trecut, valoarea producției agroalimentare exportate către Kazahstan a constituit circa 24,3 mln de dolari, de 2,5 ori mai mult față de anul 2021”

18:06 | 10.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Anul trecut, valoarea producției agroalimentare exportate către Kazahstan a constituit circa 24,3 milioane de dolari, de 2,5 ori mai mult față de anul 2021. Informațiile au fost prezentate astăzi de vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul discuției publice la subiectul: „Investițiile și reformele economice în Kazahstan: Oportunități economice pentru business-ul dintre Kazahstan și Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat de ambasada Republicii Kazahstan la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a reprezentat o platformă de discuții privind consolidarea legăturilor comerciale și diplomatice între Republica Moldova și Kazahstan. În acest context, vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat potențialul comerțului bilateral, în special în sectorul agroalimentar.

„În anul 2023, valoarea producției agroalimentare exportate către Kazahstan a ajuns la aproximativ 24,3 milioane de dolari, de 2,5 mai mult față de anul 2021. Este o creștere remarcabilă, o dovadă clară a potențialului nostru și a relațiilor comerciale tot mai strânse între țările noastre. Cele mai mari cantități exportate includ: fructe proaspete, struguri, fructe uscate și, bineînțeles, vinurile noastre. Cu un volum de importuri de peste 400 mii de tone anual pentru aceste categorii, Kazahstanul reprezintă o piață atractivă pentru producătorii moldoveni. Totuși, există încă nișe nevalorificate care oferă oportunități semnificative pentru ambele țări. Unul dintre aceste domenii este sectorul legumicol. Cu siguranță, putem lucra mai bine și mai mult pentru a materializa aceste oportunități”, a spus Vladimir Bolea.

La rândul său, ambasadorul Republicii Kazahstan la Chișinău, Almat Aidarbekov, a menționat că evenimentul are scopul de a impulsiona dezvoltarea cooperării economice dintre cele două țări.

„În cadrul acestor discuții reprezentanții mediilor de afaceri din ambele țări pot să identifice oportunități de colaborare avantajoase. Există un mare potențial, pe care ne dorim să-l valorificăm. Un factor important în dezvoltarea parteneriatelor este inițierea procesului de înființare a misiunii diplomatice moldovenești la Astana, fapt care va facilita acest proces. Această inițiativă va consolida și mai mult relațiile bilaterale”, a remarcat oficialul.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a specificat că în ultimii ani se atestă o creștere a volumului comerțului extern către Kazahstan. „Acest fapt se datorează unui interes sporit din partea agenților economici din țara noastră și din Kazahstan. Trebuie să continuăm să dezvoltăm aceste parteneriate. Astfel, evenimentul de astăzi este unul pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor și a comerțului bilateral. Pentru noi este important să creștem exporturile către Kazahstan, dar și să atragem investițiile din această țară, care pot contribui la creșterea economică a Republicii Moldova”, a precizat Sergiu Harea.

Evenimentul de astăzi a întrunit oficiali, antreprenori și reprezentanți ai mediilor de afaceri din Republica Moldova și Kazahstan. Reuniunile sunt organizate sistematic pentru a stabili direcțiile prioritare de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări.

img24004336

img24004336

img24004336

img24004336

img24004336

img24004336

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!