ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi construit un Stadion național. Andrei Spînu: „Acesta va deveni simbolul solidarității, al curajului și al succeselor noastre”

12:34 | 11.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, va fi construit un Stadion Național de categoria 4 a Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), cu o capacitate de 20-25 de mii de locuri, care să găzduiască evenimente sportive de anvergură. Pentru aceasta este nevoie de o investiție de circa 85 de mil de euro, potrivit unui studiul de prefezabilitate. Lucrările ar putea să dureze circa cinci ani. Autoritățile analizează cinci posibile locații pentru construcția obiectivului, iar varianta care a acumulat cele mai multe puncte este terenul din apropierea Arenei Chișinău, din preajma orașului Stăuceni, municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că astăzi punem temelia unui stadion care nu va fi doar o arenă sportivă, ci un simbol al unității naționale. „Astăzi, facem primul pas spre construcția unui stadion republican de fotbal care va deveni pe viitor un simbol al pasiunii noastre pentru acest sport nobil. Pe viitoarea arenă națională, vom găzdui meciuri importante atât la nivel național, cât și la nivel internațional și tot aici planificăm să asigurăm și sediile Federațiilor sportive naționale”, a afirmat Dan Perciun, care a precizat că în anul 2023, sportivii moldoveni au obținut cel mai mare număr de medalii din istorie.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a afirmat că Guvernul va construi stadionul și va oferi sportului național o arenă care să găzduiască cele mai importante meciuri. „Stadionul va deveni simbolul solidarității, a curajului și a succeselor noastre. Conform studiului de prefezabilitate, vom construi un stadion de categoria 4 UEFA, adică un stadion la cele mai înalte standarde, care să fie gazda jocurilor naționale și internaționale. Pe stadion se vor putea desfășura meciuri de la cele mai importante competiții de fotbal internaționale”, a afirmat Andrei Spînu.

În baza studiului, au fost identificate cinci potențiale terenuri: 1. la Stăuceni, lângă Arena Chișinău; 2. bulevardul Dacia, Aeroport; 3. Drumul Băcioiului; 4. Codru, Ialoveni, Șoseaua Hâncești; 5. Complexul sportiv UTM, strada Studenților. Analiza terenului a luat în calcul mai mulți factori, inclusiv dimensiunea, regimul juridic, modul de achiziție, documente de urbanism, accesibilitatea și utilitățile disponibile. În urma studiului de prefezabilitate, terenul din Stăuceni, de lângă Arena Chișinău, a acumulat cele mai multe puncte și a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru construcție.

„Acest lucru nu înseamnă o decizie finală. Studiul de fezabilitate va oferi mai multă claritate și un răspuns final”, a precizat Andrei Spînu.

Ministrul a adăugat că stadionul național va avea o capacitate de 20 - 25 de mii de locuri și o suprafață la sol de 18 mii de metri pătrați. Stadionul va include zona destinată jucătorilor, adică terenul de joc propriu-zis, care va fi construit conform standardelor internaționale; tribunele pentru spectatori vor include mai multe subzone, inclusiv zone pentru oficialități, sponsori și invitați speciali. Totodată, va fi creată zona facilităților sportive, vestiare separate pentru echipe, vor fi construite săli de antrenament cu zone de încălzire și recuperare, cabinete medicale. Este planificată și zona de securitate și acces, cu sisteme de control al accesului pentru spectatori și personal.

În continuare, urmează ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să inițieze procedura de elaborare a studiului de fezabilitate, care să ofere răspunsuri finale la toate întrebările ce țin de construcția stadionului. În baza studiului de fezabilitate, Guvernul va iniția procedura de proiectare și construcție a stadionului. „Se vor analiza două proceduri de contractare a serviciilor de proiectare și construcție: fie o procedură separată pentru fiecare din aceste etape, fie o singură procedură după mai multe standarde”, a precizat Andrei Spînu.

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, a afirmat că fotbalul moldovenesc este într-un proces de evoluție continuă și „ne dorim să menținem aceste tendințe”. „Realizările echipelor noastre în competiții recente ne demonstrează că avem nevoie de o atenție sporită acordată acestor cluburi, inclusiv pe segmentul de infrastructură. Suntem unica țară europeană care nu dispune de o arenă fotbalistică model. Arena este un obiectiv important de infrastructură socială. Arena de fotbal va deschide oportunități noi pentru a desfășura la Chișinău evenimente fotbalistice mari și va transforma Moldova într-o destinație pentru pasionații de fotbal. Estimările noastre relevă că într-un an am putea aduce în Republica Moldova circa 20 de mii de turiști sportivi, care vor procura servicii hoteliere, alimentație, transport în volum de minim 6 mil de euro. Acestea sunt cifre dintr-un scenariu destul de modest”, a conchis Leonid Oleinicenco.

Anunțul privind construcția Stadionului Național a fost făcut săptămâna trecută de premierul Dorin Recean, care a vizitat Centrul de Pregătire a Selecţionatelor Moldovei.

img24004345

img24004345

img24004345

img24004345

img24004345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!