ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și România au lansat un accelerator dedicat startup-urilor și inovatorilor din Europa de sud-est

12:51 | 12.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Energiei din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România, împreună cu Techcelerator au anunțat lansarea SEE CleanTech Accelerator, un accelerator dedicat startup-urilor și inovatorilor din Europa de Sud-Est care creează soluții tehnologice pentru energie verde. Această inițiativă va ajuta startup-urile și creatori de soluții tehnologice să dezvolte domeniul tehnologiilor curate și pe cel energetic regional, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut la Muzeul Tehnic Profesor Inginer Dimitrie Leonida din Parcul Carol, din București, spațiu care va deveni un hub al energiei dedicat inovației în domeniu.

Persoanele interesate se pot înscrie în accelerator în perioada 6 iunie - 19 septembrie pe pagina techcelerator.co/CleanTech. Fondatorii și inovatorii selectați pentru a se alătura programului vor avea acces la beneficii precum proiecte de colaborare cu companii care sunt lideri în domeniul energiei, consultanță de business, tehnologică și pentru strângerea de fonduri de la profesioniști experimentați din industrie, inclusiv direcționarea către fonduri importante de capital de risc (VC).

„Startup-urile au fost în atenția mea în toate mandatele de ministru pe care le-am ocupat și la cercetare, digitalizare și acum la energie. Am educație academică americană și am văzut ce înseamnă acestea în Statele Unite. Platforma lansată azi este un prim pas. Proiectul este mai amplu și cuprinde crearea pe locul Muzeului Dimitrie Leonida, un loc simbol pentru inovarea românească, unui Hub al Energiei, care să cuprindă și Fabrica de Unicorni. Inovarea este un domeniu esențial de dezvoltare, iar România are mințile necesare pentru a face saltul către viitor. Noi încercăm numai să aducem la un loc mințile inovative cu antreprenorii și firmele din domeniu. Și, de ce nu, să facem un centru de excelență în inima Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

Secretarul general al Ministerul Energiei din Republica Moldova, Andrei Grițco, a afirmat că acest hub care va fi deschis nu este doar un mare pas înainte pentru România, dar și o mare oportunitate pentru Republica Moldova. „Deocamdată nu avem un astfel de hub în Republica Moldova, dar ne dorim să dezvoltăm unul împreună cu partenerii din România. În Moldova trebuie să accelerăm în zona de infrastructură și suntem foarte mândri pentru că putem fi parte a acestui proiect. Cele două inițiative - hubul și acceleratorul CleanTech - reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru noi pentru că în programul de accelerare pot aplica și companii din Republica Moldova”, a remarcat oficialul.

img24004381

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!