ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou pachet de sprijin pentru Armata Națională: UE oferă 9 mil de euro pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană

17:40 | 13.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană oferă Armatei Naționale un nou pachet de sprijin în valoare de 9 milioane de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare antiaeriană. Ajutorul este acordat în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF), informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Apărării, noul pachet este parte a unei cooperării mai largi cu UE în domeniul apărării și vine în urma solicitării Republicii Moldova, bazate pe evaluarea riscurilor și amenințărilor în contextul războiului din Ucraina și efectelor acestuia asupra securității naționale.

Începând cu 2021, sprijinul UE permite țării noastre să îmbunătățească semnificativ eficiența operațională a Armatei Naționale în conformitate cu standardele UE și cele de interoperabilitate. Astfel, instituția de apărare își va spori și moderniza capacitățile de protejare a infrastructurii critice civile, precum și a populației în situații de criză și urgențe. De asemenea, își va consolida capacitățile de a participa la misiunile internaționale inclusiv ale UE, astfel contribuind la pacea și securitatea globală”, a subliniat Ministerul Apărării. 

Noul sprijin presupune achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană care urmează să fie contractate, procurate și livrate conform unui grafic agreat cu UE. Livrarea echipamentelor către Armata Națională va fi precedată de un acord între UE și Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura conformitatea cu cerințele și condițiile Instrumentului European pentru Pace.

 

img24004428

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!