ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar a fost simplificată

20:22 | 13.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Medicamentele de uz veterinar, autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, vor fi înregistrate conform unei proceduri simplificate. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens, transmite MOLDPRES.

Potrivit noilor prevederi legislative, pentru a obține certificatul de înregistrare a medicamentului de uz veterinar, solicitantul va depune o cerere la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Cererea va fi însoțită de caracteristicile medicamentului, un model de etichetă și prospectul în limba română. Perioada de valabilitate care se va acorda pentru certificatul de înregistrare a medicamentului va fi corespunzătoare perioadei autorizate de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Totodată, procedura de eliberare a certificatului de înregistrare pentru un medicament se va realiza în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii.

Autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, susține că simplificarea procedurii de înregistrare va contribui la lărgirea spectrului de medicamente de uz veterinar la care fermierii vor avea acces. Prin urmare, vor fi create condiții pentru reducerea prețurilor, în condițiile în care importatorii nu vor mai avea necesitatea reînregistrării produselor  și în Republica Moldova.

Menționăm că în perioada stării de urgență, a fost permis importul medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Republica Moldova, dar înregistrate centralizat de Agenția Europeană pentru Medicamente, prevedere care a fost abrogată odată cu încheierea stării de urgență.

img24004439

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!