ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina şi Japonia au semnat un acord de securitate pe 10 ani

20:57 | 13.06.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Ucraina şi Japonia au semnat joi un acord de securitate, în marja summitului G7, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

După mai mult de doi ani de la declanşarea invaziei ruse, Ucraina a semnat 15 acorduri similare cu promisiuni de susţinere pe termen lung din partea aliaţilor săi, inclusiv cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, menţionează agenţia de presă citată.

În 2024, Japonia va furniza Ucrainei 4,5 miliarde de dolari şi va continua să ne susţină pe toată durata de 10 ani a acordului”, a precizat Zelenski pe reţeaua X.

Acordul, a adăugat el, prevede asistenţă în domeniul securităţii şi apărării, ajutor umanitar, cooperare tehnică şi financiară.

Zelenski a mulţumit Japoniei pentru "solidaritatea de neclintit" şi angajamentul său faţă de apărarea dreptului internaţional.

Un acord similar cu SUA ar urma să fie semnat mai târziu în cadrul summitului G7 din Italia. 

img24004442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!