ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Dumitru Alaiba: Economia a crescut cu 1,9% în primul trimestru al anului 2024

14:47 | 17.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Economia Republicii Moldova a crescut cu 1,9% în primele trei luni ale anului 2024. Principalele domenii care au alimentat această creștere sunt industria, sectorul IT, energetica. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul a afirmat că acesta este „un semn bun de recuperare a economiei”, „dar avem nevoie de și mai mult”. „Toate acțiunile noastre de reforme sunt îndreptate spre creșterea potențialului economic, care să dea un ritm accelerat de creștere economică de cel puțin 8%”, a punctat Alaiba.

Din punct de vedere al utilizării, exportul net de bunuri și servicii, a avut o contribuție pozitivă de 3,1%, ceea ce înseamnă că balanța comercială s-a îmbunătățit. Totodată, consumul privat a crescut cu 1,6%, iar investițiile - cu 4,8%.

Continuăm agenda noastră de reforme care să faciliteze mediul de afaceri, să atragă investiții, să creeze locuri de muncă și să susțină exporturile. Viziunea noastră este clară: o economie liberă, deschisă, digitalizată, integrată în UE”, a conchis Dumitru Alaiba. 

Datele Biroului Național de Statistică relevă că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul I 2024 a constituit 67,4 miliarde lei (prețuri curente de piață), în creștere, în termeni reali, cu 1,9% față de trimestrul I 2023 pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, PIB în trimestrul I 2024 s-a majorat cu 1,4% comparativ cu trimestrul I 2023 și cu 2,5% comparativ cu trimestrul IV 2023.

 

img24004521

img24004521

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!