ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu, cu referire la prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE: „Să avem o decizie pozitivă”

17:44 | 18.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile de la Chișinău se așteaptă ca în urma Conferinței Interguvernamentale Moldova - UE, să fie lansate oficial negocierile de aderarea a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. „Să avem o decizie pozitivă”, a declarat șefa statului Maia Sandu, cu referire la prima reuniune interguvernamentală ce va avea loc pe 25 iunie curent, la Bruxelles, informează MOLDPRES.

„Ne-am angajat să pregătim Republica Moldova pentru integrarea europeană până în anul 2030. Lucrăm la modul cel mai serios. Vom continua să o facem mai mult și mai bine pentru a putea îndeplini acest angajament. Ne exprimăm speranța că și instituțiile europene și statele membre vor fi gata pentru aderarea noastră. Mulțumim Italiei și tuturor țărilor UE pentru susținerea noastră la această etapă”, a declarat Maia Sandu.

Ne dorim să avem o decizie pozitivă pentru Republica Moldova și Ucraina”, a precizat șefa statului.   

Declarația a fost făcută la conferința de presă susținută în comun cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în Republica Moldova. 

Italia sprijină deplin Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Salutăm decizia de a demara Conferința interguvernamentală și ne dorim să contribuim la atingerea standardelor europene de către R. Moldova. La nivel istoric, țara este parte a familiei europene”, a declarat Sergio Mattarella.

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a anunțat recent că ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut stat de țară candidat la aderare, acum doi ani.

img24004555

img24004555

img24004555

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!