ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Senatului Nicolae-Ionel Ciucă: „România continuă dialogul aprofundat cu R. Moldova, pentru a acorda tot sprijinul necesar în procesul de aderare la UE”

09:55 | 19.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, a exprimat intenția de a continua dialogul aprofundat și consistent cu Republica Moldova pentru a sprijini țara noastră în procesul de integrare europeană. Oficialul român a avut o întrevedere la București cu delegația Parlamentului Republicii Moldova care a participat la ședința consacrată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Senatului României, transmite MOLDPRES. 

Din componența delegației au făcut parte deputații Ina Coșeru, președinta Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, Alina Dandara, Mihail Druță, Vitalie Jacot și Mariana Lucrețeanu.

Potrivit unui comunicat al Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă a transmis aprecierile sale cu privire la nivelul excelent al relațiilor de cooperare dintre România și Republica Moldova, inclusiv la nivel parlamentar.

România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat preeșdintele Senatului României.

Oficialul român a transmis deplina încredere în eforturile depuse de președinta Maia Sandu, de Guvern și de Parlament pentru îndeplinirea obiectivelor de reformă, dezvoltare și de confirmare a Republicii Moldova ca partener de încredere la nivel european și internațional.

Ciucă a scos în evidență modul profesionist în care autoritățile de la Chișinău au gestionat provocările de destabilizare recente, securitatea Republicii Moldova fiind o prioritate majoră pentru România și esențială în contextul regional, strâns legată de securitatea Ucrainei.

Este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană”, a adăugat oficialul român.

România va continua să sprijine consolidarea rezilienței Republicii Moldova, oferind asistență complexă, transfer de expertiză și instruire în diverse domenii, cum ar fi securitatea cibernetică, gestionarea situațiilor de urgență, prevenirea și combaterea traficului de arme și a corupției.

Pe 17 iunie, Senatul României a marcat 160 de ani de la înființare, printr-o şedinţă solemnă. Actuali şi fosti preşedinţi ai instituţiei au evocat importanţa şi rolul Senatului în dezvoltarea statului român şi a democratiei.

Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de către delegația deputaților din Comisia pentru politică externă și integrare europeană, precum și de guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, care în trecut a condus Senatul României. 

img24004572

img24004572

img24004572

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!