ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consecințele ploilor asupra culturilor agricole, analizate de vicepremierul Vladimir Bolea cu șefii direcțiilor raionale

12:42 | 19.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Semănăturile și plantațiile multianuale sunt în stare bună și satisfăcătoare, iar agricultorii pregătesc tehnica agricolă pentru a începe campania de recoltare a unor culturi agricole cum ar fi orzul. Ploile din ultima perioadă au provocat pagube în mai multe localități din țară, iar responsabilii urmează să se deplaseze în teritoriu pentru evaluarea acestora. Subiectele au fost discutate astăzi la o ședință online a vicepremierului Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, cu șefii direcțiilor agricole raionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefei direcției agricole raionale din Briceni, Iulia Jeleznîi, culturile de câmp sunt în stare bună, datorită precipitațiilor din ultima perioadă, care au contribuit la o dezvoltare bună a plantelor. Se apropie sezonul secerișului, iar agricultorii pregătesc depozitele și tehnica agricolă pentru recoltare. „Se prognozează o roadă la grâul de toamnă de circa 4,5 – 5 tone la hectar, ceva mai puțin decât anul trecut, când am avut 5,4 tone la hectar în medie. Am avut și calamități. Ploile cu grindină au afectat mai multe hectare de livezi. Valoarea estimativă a producției compromise este de 1 mln 580 de mii de lei. La nivel de raion au fost emise 18 acte de constatare a consecințelor calamităților naturale”, a afirmat Iulia Jeleznîi.

Șefa direcției agricole raionale din Cantemir, Larisa Vîlcu, a menționat că responsabilii din raion au început evaluarea stării culturilor agricole de grupa I, în baza solicitărilor agenților economici. „Orzul este într-o stare foarte bună. Problema cea mai mare la noi este cu grâul. Ieri am fost în patru gospodării agricole la agenți economici și acolo pe marginile și în mijlocul terenurilor, starea culturilor este aproape nesatisfăcătoare. Dacă vorbim despre rapiță, avem acte de evaluare la 33 de agenți economici, fiind întoarse 2300 de hectare de rapiță din suprafața totală de 3628 de hectare”, a spus Larisa Vîlcu. Ea a adăugat că tehnica și echipamentul agricol pentru recoltare este pregătit.

Șeful Direcției agricole Ungheni, Viorel Scutaru, a spus că la Ungheni două zone au fost afectate de grindină: Zagarancea și Măcărești. „Ambele zone sunt la hotar cu UE. Din discuțiile cu Serviciul antigrindină am înțeles că ei nu au dreptul să împuște cu 10 km până la hotar. Bănuim că din acest motiv au fost afectate zonele respective. Avem ani la rând când zona Zagarancea este afectată de grindină și este evident că zona respectivă nu este sub protecție”, a spus Viorel Scutaru.

În acest context, vicepremierul Vladimir Bolea a remarcat că autoritățile dezvoltă un nou sistem pentru a fi protejate de grindină și zonele de la hotar. „Aceeași ioni de argint nu vor fi deplasați cu rachete în nori, dar vor fi răspândiți cu ajutorul dronelor. După ce va avea loc etapa de testare, noi vom putea utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină și de-a lungul hotarului, ca să avem o acoperire de 100% a teritoriului Republicii Moldova”, a precizat Vladimir Bolea, care a adăugat că până în prezent, Serviciul antigrindină a lansat peste 3200 de rachete antigrindină.

„Cea mai gravă situație din punct de vedere a condițiilor meteorologice și a pagubelor aduse, avem pe primul loc UTA Găgăuzia, Comratul, cu 127 de acte de constatare, după care urmează Taraclia, cu 64 de acte de constatare a pagubelor, Hâncești - cu 32 de acte, Cantemir - cu 33 de acte. Orhei și Telenești urmează să finalizeze procesul de investigare a tuturor cererilor din partea agricultorilor”, a conchis ministrul Agriculturii.

Vicepremierul Vladimir Bolea a atenționat șefii de direcții să informeze agricultorii care au suportat pierderi, despre necesitatea întocmirii actului de constatare a pagubelor, în conformitate cu toate rigorile și prevederile legale. „Aceste acte sunt extrem de importante pentru agricultori. Ele reprezintă un document în baza căruia agricultorii vor merge la Camera de Comerț și Industrie pentru a-și lua certificatul de situație de forță majoră. Agricultorii nu trebuie să aștepte până când nu vor mai reuși să-și onoreze obligațiunile față de bănci sau creditori, dar să întocmească actul de constatare și ulterior să se așeze cu creditorii și să discute despre reeșalonare și alte activități financiar-contabile de care au nevoie”, a explicat Bolea.  

În finalul ședinței, vicepremierul Vladimir Bolea a explicat șefilor direcțiilor agricole raionale beneficiile creării camerelor agricole în țara noastră, subliniind necesitatea acestora pentru a soluționa numeroase probleme din sectorul agricol, în special pentru producătorii micro, mici și mijlocii.

 

img24004575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!