ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țările „Triunghiului de la Weimar”, angajate să asigure integrarea europeană a R. Moldova. „Este foarte important ca cetățenii să fie uniți și să susțină calea europeană la referendum”

14:34 | 21.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Germania, Franța și Polonia, țări membre ale „Triunghiului de la Weimar”, sunt angajate să asigure calea de integrare europeană a R. Moldova și Ucrainei. Asigurările au fost transmise astăzi de reprezentanții statelor membre ale „Triunghiului de la Weimar” în urma unei întrevederi la Chișinău cu viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, informează MOLDPRES.

Susținerea parcursului european de state precum Germania, Polonia și Franța este esențială, mai ales că ne confruntăm în continuare cu tot mai multe încercări din exterior de a submina parcursul european al țării, în contextul referendumului din această toamnă”, a declarant Cristina Gherasimov.

Oficialul a subliniat că în timpul întrevederii a fost reiterat angajamentul ferm de a continua reformele pentru a pregăti țara să devină membru al familiei europene.

Cu cele trei state avem relații strânse de prietenie. Astăzi ne-am întâlnit într-o zi specială - când șefa statului Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar Guvernul a aprobat poziția generală de negocieri a Republicii Moldova. Țara va iniția oficial procesul de negocieri de aderare la UE – este un pas istoric. Urmează un efort imens din partea tuturor instituțiilor statului pentru a ne racorda pe deplin standardelor europene, în beneficiul cetățenilor.  Astăzi am discutat despre evoluțiile recente în parcursul european. Am constatat că au fost realizate cu succes cele nouă recomandări și putem trece la următorul pas. Totodată, am încheiat prima etapă de screening a legislației naționale cu cea a UE. Suntem ferm angajați să continuăm reformele în sectorul de justiție, cel economic, infrastructură. Este important ca țara să continue să aibă acces la programele europene pentru a construi Moldova europeană la noi acasă. Am mulțumit țărilor partenere pentru sprijinul acordat în parcursul european. Este important să știm că prietenii ne sunt alături în acest proces complex”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Conferința de presă a reunit miniștrii din „Triunghiul de la Weimar”: Anna Lührmann - ministra de stat pentru Europa și Climă a Germaniei, Adam Szłapka - ministrul pentru Uniunea Europeană a Poloniei, și Graham Paul - ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău. Cei trei oficiali au reiterat sprijinul pentru parcursul european al țării și au subliniat că „Republica Moldova nu a fost niciodată atât de aproape de UE”.

În mod clar, Republica Moldova aparține Uniunii Europene. Conferința interguvernamentală din 25 iunie curent confirmă angajamentul Guvernului R. Moldova și a Uniunii Europene în procesul de aderare. Sunt impresionată de progresele reformelor realizate în pofida tuturor crizelor, inclusiv în sectorul justiției care este un eșalon important în procesul de integrare în UE. Germania, Franța și Polonia sunt angajate să asigure calea de integrare europeană a R. Moldovei și Ucrainei. Este foarte important ca cetățenii să fie uniți în perspectiva europeană și să susțină calea europeană în cadrul referendumului din această toamnă”, a spus Anna Lührmann - ministra de stat pentru Europa și Climă a Germaniei.

La rândul său, Adam Szłapka - ministrul pentru Uniunea Europeană a Poloniei a menționat că Republica Moldova nu a fost niciodată atât de aproape de UE. „Vom oferi cel mai puternic suport în procesul de integrare în UE. Suntem impresionați de reformele realizate în ultimii trei ani”, a afirmat oficialul. Cu referire la referendumul privind aderarea la UE, acesta a declarat că „moldovenii vor lua o decizie care va schimba viitorul țării și a cetățenilor acesteia”.

Ne angajăm să susține Republica Moldova în procesul de integrare în UE, unde persistă pacea și suveranitatea, garantarea drepturilor omului. Suntem gata să asigurăm reziliența împotriva amenințărilor hibride. Susținem discuțiile pentru a înțelege mai bine problemele și pentru a găsi soluții. Conferința interguvernamentală este un eveniment foarte important. Suntem ferm convinși că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, cetățenii țării merită acest lucru”, a menționat ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul.

„Triunghiul de la Weimar” este un format de cooperare trilaterală, lansat în anul 1991, ce include Franța, Germania și Polonia. Printre subiectele pe care le promovează în prezent, sunt sprijinirea Ucrainei și extinderea Uniunii Europene.

img24004650

img24004650

img24004650

img24004650

img24004650

img24004650

img24004650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!