ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul European anunță despre deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina

14:45 | 21.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/.Consiliul European a anunțat astăzi că a adoptat cadrul necesar pentru deschidera negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina marți, 25 iunie, la Luxemburg, comunică MOLDPRES.

Potrivit anunțului Consiliului, conferința interguvernamentală cu Republica Moldova va avea loc marți la Luxemburg către ora 18.00, iar cea cu Ucraina la ora 15.30.

Conform anunțului, Сonsiliul a adoptat pozițiile generale, inclusiv cadrul pentru demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei.

Guvernul a aprobat astăzi poziția țării noastre pentru negocierea proiectului tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul va fi prezentat săptămâna viitoare la prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care fixează începerea negocierilor de aderare.

Tot astăzi șeful statului, Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, acum doi ani.

img24004652

img24004652

img24004652

img24004652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!